1. yle.fi
  2. Uutiset

Muuttolinnut lensivät Lappiin

Lintuharrastaja Pirkka Aallon mukaan kevät on jo pitkällä. Peippojen ja punakylkirastaiden laulu kuuluu eri puolilla Lappia. Räkättirastaat kansoittavat isot nurmikentät, västäräkit keikuttavat pyrstöjään tienvierustoilla ja pelloilla käyskentelee kuoveja ja töyhtöhyyppiä.

luonto
Mandariinisorsa Padasjoen keskustassa
Nuori 8-vuotias lintuharrastaja Heikki Toivonen bongasi harvinaisen mandariinisorsan Padasjoen keskustassa 21.4. iltapäivällä. Havainto on kautta aikain ensimmäinen Padasjoella ja viides havainto Päijät-Hämeen alueella 2000-luvulla. Mikko Toivonen

Lokit kaklattavat taivaalla ja sulapaikoista on löytynyt joutsenten, sinisorsien ja telkkien lisäksi myös monen muun lajin ensitulijoita. Hanhien ja kurkienkin muutto on jo käynnistynyt.

Kaiken kaikkiaan Lapin lintutieteellisen yhdistyksen alueelta oli vapunpäivään mennessä kirjattu jo 86 muuttolintulajia, joista tuoreimpiin tulijoihin kuuluu Suomen yleisin lintu eli pajulintu. Hyönteissyöjienkin muutto on siis jo käynnistymässä. Muun muassa haara- ja räystäspääskyjä on havaittu eri puolilla Lappia.

Mandariinisorsa ja isolokki

Viime viikkojen harvinaisuuksista mainittavimmat ovat Rovaniemen Hirvaalla satapäisen lokkiparven seassa pitkään viihtynyt isolokki, Utsjoella 12. huhtikuuta nähty pikkukajava ja muutamana viime päivänä Ivalon Mellanaavalla nähty korea mandariinisorsakoiras.

Muita mukavia kevätvieraita ovat olleet muun muassa Rovaniemen ristisorsa, tundrakurmitsat ja tunturikiurut ja Sodankylässä muuttanut tundrahanhiparvi. Muutamin paikoin on nähty myös meriharakoita, turkinkyyhkyjä ja tiklejä.

Tornit taas taistoon

Ensi lauantaina klo 05 - 13 lintuja löytyy taatusti lisää, kun koko Suomen alueella mitellään BirdLifen perinteinen Tornien taisto. Kyseessä on leikkimielinen kilpailu, jossa pyritään havaitsemaan lintutornista mahdollisimman monta lajia kahdeksassa tunnissa.

Samalla tehdään lintuharrastusta tunnetuksi ja kilpailijoiden osallistumismaksut ohjataan linnustonsuojeluun. Mukaan on ilmoittautunut koko maasta jo yli 320 joukkuetta ja tornia.

Meidän alueeltamme ovat mukana ainakin seuraavat 18 tornia, joissa kuka tahansa on tervetullut vierailemaan ja kannustamaan kisailijoita taiston aikana.

Yle Lappi Pirkka Aalto

Lue seuraavaksi