1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Armeijan majoitustilat

Keuruusta tulee sotkuton

Varuskunnissa toimivia sotilaskoteja suljetaan puolustusvoimauudistuksen myötä. Kiinni menee muun muassa Keuruun sotilaskotiyhdistyksen ylläpitämä sotilaskoti Pioneerirykmentin alueella.

Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Varuskuntia kaadettaessa myös sotilaskodit menevä nurin. Itsenäisinä yhdistyksinä toimivista sotilaskodeista kuusi joudutaan sulkemaan vuoden 2014 loppuun mennessä.

Kaikkiaan sotilaskodeissa palvelee 220 työntekijää, joista 28 irtisanotaan. Lisäksi mukana on lähes 6000 vapaahtoista, joista sadat joutuvat jättämään työnsä.

Sotku eli sode on varusmiehen jaksamiselle usein korvaamaton paikka.

- Aika tärkeä paikka tämä on, tällä tulee tosi paljon vietettyä aikaa ja näkee muistakin yksiköistä paljon porukkaa, kertoo Keuruun Pioneerirykmentistä suojelumies Iiro Vesterbacka.

Sotilaskotiliitossakin sotkujen sulkeminen harmittaa. Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Satu Mustalahti ja pääsihteeri Karoliina Hofmann vierailivat tänään Keuruulla.

- Se on tietenkin harmillista meidän työntekijöiden kannalta, koska kun sotilaskoti kokonaan suljetaan, niin silloin koko henkilökunta joudutaan irtisanomaan. Toinen harmin aihe on sadat sotialaskotisisaret, joiden harrastus muuttuu, sanoo Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Satu Mustalahti.

Toiminta jatkuu tavalla tai toisella

Sotilaskotityötä on tehty vuodesta 1918 lähtien. Kahviloiden ja eri tapahtumien pyörittäminen tapahtuu pääosin vapaahvoimin. Keuruun varuskunnassa yhteensä seitsemän vakinaista työntekijää ja kuusikymmentä aktiivista vapaaehtoista joutuu jättämään itselleen mieleisen työn.

- Nyt on ehditty jo vähän ajatukseen tottua, mutta henkilökunnan puolesta olemme erittäin pahoillamme. Toiveikkaina olemme, että he löytävät uuden paikan työelämässä, sanoo Keuruun sotilaskotiyhdistyksen puheenjohtaja Marja-Leena Lähteenmäki.

Yhdistystoimintaa aiotaan sotilaskotien lakkauttamisesta huolimatta jatkaa. Poikkeusolojen sotilaskotipalvelut kun on turvattava.

- On erilaisia tapahtumia, joihin tulee laajemmalta alueelta sotilaskoti-ihmisiä töihin, niin näihin hakeudutaan, leirialueille ja sitten vapaaehtoismaanpuolustuskoulutusyhdistyksen järjestämissä vapaaehtoisharjoituksissa tarvitaan usein myös sotilaskodin tukea, Lähteenmäki kuvailee.

Mutta mikä vapaaehtoistyössä sitten viehättää?

- Käytän aina yhden entisen työntekijän lausumaa, ne pojat on vaan niin ihania asiakkaita, että se saa tekemään tätä työtä, summaa Lähteenmäki sotilaskotityön suolan.