Aniharva kansalaisaloite päätyy eduskuntaan - katso mitä kaikkea on vireillä

Eduskunta ryhtyi runsas viikko sitten käsittelemään ensimmäistä kansalaisaloitteita.  Useimmat nyt hankkeilla olevat kansalaisaloitteet eivät saane lähellekään tarvittavaa 50 000 äänioikeutetun allekirjoitusta, jotta ne yltäisivät eduskuntaan asti.

Kotimaa
Kansalaisaloitelaatikko Turkistarhaton Suomi - kansalaisaloitekampanjan lehdistötilaisuudessa Helsingissä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eduskunnan käsittelyssä oleva turkistarhauksen kieltämistä vaativa kansalaisaloite keräsi taakseen vajaat 70 000 allekirjoitusta. Käynnissä on 82 muutakin nimienkeräystä, mutta vain aniharva niistä on pääsemässä jatkokäsittelyyn.

Seuraavaksi eduskunta saanee kästeltäväkseen vaatimuksen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Sitä koskeva kansalaisaloite on kerännyt jo runsaat 150 000 allekirjoitusta eli kolme kertaa yli vaaditun. Nimienkeräys jatkuu syyskuuhun asti.

Toiseksi suosituin yhä vireillä oleva aloite on vaatimus tekijänoikeuslain muuttamisesta. Lähes 28 000 kansalaista vaatii, että nykyisen lainsäädännön ylilyönnit verkkovalvonnan ja vanhingonkorvausten osalta korjataan. Nimienkeräyksille säädetty puolen vuoden aikaraja täyttyy heinäkuun lopulla.

Suosittu on myös aloite kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopumisesta, joka on torstaiaamuun mennessä kerännyt 22 535 nimeä. Vaatimusta Suomen EU-jäsenyyttä koskevasta kansanäänestyksestä tukee 20 309 äänioikeutettua. Myös näillä aloitteilla on vielä pari kuukautta aikaa yltää 50 000 nimen rajaan.

Lähes 20 000 nimeä ovat keränneet aloitteet ruotsinkielen valinnaisuudesta kouluissa (19 489), suurpetojen määrän rajoittamisesta (17 944), perustulon käyttöönotosta (16 543) ja kesäajasta luopumisesta (16 035).

Jo päättyneistä keräyksistä energiajuomien myynnin kieltämisaloite keräsi 31 964 nimeä.

Monet aloitteet ovat keränneet vain satoja allekirjoituksia

Yhä vireillä olevista aloitteista useimmat ovat keränneet enimmillään joitain satoja allekirjoituksia.

Tällaisia ovat muun muassa aloitteet kuntien pakkoliitoksia vastaan (563), sähköautoilun tukemisesta (401), ulkomaalaisten tuomittujen lähettämisestä omiin maihinsa suorittamaan tuomiota (894) sekä määräaikaisten työsopimusten määrän rajoittamisesta (366).

Vireillä olevista vähiten kannatusilmoituksia ovat saaneet aloite kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain kumoamiseksi (9) sekä aloite vuonna 1941 teloitetun aseistakieltäytyjän Arndt Pekurisen teloituspäivän tekemisestä viralliseksi liputuspäiväksi (10). Vain yhden enemmän on saanut vaatimus eläinrääkkäyksistä annettavien tuomioiden koventamisesta.

Nämä aloiteet ovat kuitenkin aivan tuoreita, ja kannattajilla on vielä lähes puoli vuotta aikaa ilmaista niille tukensa.

Kansalaisaloite.fi-sivuston mukaan pohjanoteeraus on viime joulukuussa tehty aloite ruotsinkielen opiskelun muuttamisesta vapaaehtoiseksi. Keräys päättyi 5. tammikuuta, koska se ei kerännyt kuukaudessa yhtään kannatusilmoitusta.