Sanoma romahti tappiolle

Sanoma antoi tulosvaroituksen reilu kuukausi sitten, 22. maaliskuuta. Sanoma kertoi tuolloin, että syynä aiempia arvioita huonompaan tuloskehitykseen oli etenkin mainosmarkkinoiden takkuaminen.

talous

Mediakonserni Sanoman tulos putosi ensimmäisellä neljänneksellä selvästi viime vuodesta. Tammi-maaliskuussa Sanoman liiketappio oli 40,2 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin vastaavaan aikaan liikevoitto oli 15,6 miljoonaa euroa.

Myös liikevaihto pieneni. Sanoman liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 505 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin vastaavaan aikaan oli noin 544 miljoonaa euroa.

Liiketappio sisältää Sanoman tekemiä arvonalentumiskirjauksia. Alaskirjaus tarkoittaa sitä, ettei liikearvo ole kehittynyt niin hyvin kuin odotettiin.

Sanoma antoi tulosvaroituksen ja kertoi arvonalentumiskirjauksista reilu kuukausi sitten. Sanoma kertoi tuolloin, että syynä aiempia arvioita huonompaan tuloskehitykseen oli etenkin mainosmarkkinoiden takkuaminen.

Lisäksi Sanoma kertoi, etteivät hintojen korotukset ja digitaaliset tuotteet ole täysin pystyneet korvaamaan pieneneviä lehtilevikkejä.

Arvonalentumiskirjaukset liittyvät pääosin Hollannin liiketoimintoihin, joihin Sanoma teki 34,8 miljoonan euron alaskirjauksen. Sanomalla on Hollannissa aikakauslehti-, televisio- ja online-liiketoimintaa.

Sanomalla on käynnissä 60 miljoonan euron kulusäästöohjelma. Sanoman tavoitteena on säästää 60 miljoonaa euroa vuoden 2015 loppuun mennessä verrattuna viime vuoden tilanteeseen.

Sanoman mukaan säästöohjelma etenee suunnitelmien mukaan. 60 miljoonan euron säästöt koostuvat 30 miljoonasta eurosta tukitoiminnoissa ja 30 miljoonasta eurosta operatiivisessa toiminnassa.

Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen kommentoi osavuosikatsauksen tiedotteessa torstaina, että Sanoman oppimateriaaliyksikkö Learning teki hyvän tuloksen ensimmäisellä neljänneksellä.

- Sen sijaan mainosmarkkinat kehittyivät odotettua merkittävästi heikommin. Lisäksi levikkimyyntiin kohdistui edelleen paineita, ja se vaikutti kuluttajamedian tuottoihin ja kannattavuuteen.