1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Gaddafin poika oikeuteen

Libyan tapetun johtajan Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam Gaddafi joutuu oikeuden eteen torstaina vastaamaan syytöksiin maanpetoksesta.

Ulkomaat
Saif al-Islam Gaddafi
Saif al-Islam Gaddafi Sabri Elmhedwi / EPA

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on etsintäkuuluttanut Libyan edesmenneen diktaattorin Muammar Gaddafin pojan Saif al-Islamin rikoksista ihmisyyttä vastaan. Libya on kuitenkin kieltäytynyt luovuttamasta häntä Haagiin, sillä maan nykyjohto haluaa Gaddafin pojan oikeuteen kotimaassaan.

Torstaina libyalaisessa oikeudessa käsitelläänkin maanpetossyytteitä. Al-Islamin väitetään viime vuonna antaneen ICC:n asianajajalle Melinda Taylorille tietoja, jotka voisivat vaarantaa Libyan kansallisen turvallisuuden.

Al-Islamin oma toive on päästä tuomiolle Kansainväliseen rikostuomioistuimeen Haagiin. Hän ilmoitti ICC:lle toimitetussa lausunnossa, että hän ei saisi Libyassa puolueetonta tuomiota ja mahdollinen kuolemantuomio olisi rinnastettavissa murhaan.

Australialainen asianajaja oli kolme viikkoa pidätettynä tavattuaan al-Islamin.

Al-Islam on ollut pidätettynä Zintanin kaupungissa marraskuusta 2011 lähtien, kun hänet saatiin kiinni Libyan eteläosissa Saharan aavikkoalueella.

Paikallisen viranomaisen mukaan torstain oikeudenkäynti pidetään samassa kaupungissa.

Saif al-Islamia ei ole vielä asetettu Libyassa syytteeseen sotarikoksista, mutta maan syyttäjän mukaan juttu on vireillä ja viedään pian oikeuteen.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi