1. yle.fi
  2. Uutiset

Piuhat irti vahvistimista, mikäli ohjelma ei pääty sovittuna aikana

Lappeenrannassa järjestetään tänä kesänä kaksi uutta musiikkitapahtumaa, joiden melulle ja kellonajoille pohditaan parhaillaan rajoja. Erityisesti kauppatori aiheuttaa päänvaivaa viranomaisille.

Meluilmoitus
Cheek.
Antti Pylväs / Yle

Lappeenrannassa haetaan rajoja kaupungissa järjestettäville isoille konserteille. Kauppatorilla järjestetään heinäkuussa uusi kaksipäiväinen ulkoilmatapahtuma Lappeenrannan Yöt sekä linnoituksessa uusi Rakuuna Rock.

Kaupungissa ei ole vakiintuneita isoja tapahtumia, kuten Imatra Big Band -festivaali. Ympäristötarkastaja Sara Piutusen mukaan kaupungissa linjataankin nyt, millaiset tapahtumat soveltuvat mihinkin paikkaan.

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi tekee piakkoin päätöksiä siitä, mihin aikaan Lappeenrannan Öiden ja Rakuuna Rockin konserttien on päätyttävä.

Kauppatori on Piutusen mukaan tarkan mietinnän alla, sillä isojen musiikkitapahtumien järjestämisestä torilla ei ole kokemusta.

- Kauppatori on siinä mielessä hieman vaikeampi paikka, koska se on kokonaan ympäröity asuinrakennuksilla, joissa saattaa tulla heijastevaikutuksia, Piutunen toteaa.

Kellonaikojen lisäksi tapahtumille määritellään myös melutasot.

- Toiminnanharjoittajan pitää meluilmoituksessaankin arvioida vaikutuksia, Piutunen tähdentää.

Meluilmoitus on sitova

Lappeenrannan Öiden meluilmoituksesta voi jättää muistutuksen vielä tänään torstaina ja huomenna perjantaina Lappeenrannan seudun ympäristötoimeen. Torstaiaamupäivään mennessä meluilmoituksesta ei oltu jätetty yhtään muistutusta.

Rakuuna Rockin meluilmoituksesta voi jättää muistutuksen viimeistään 16. toukokuuta.

Muistutukset antavat ympäristöviranomaisille osviittaa esimerkiksi siitä, pitääkö tapahtuman kellonaikoja muuttaa alunperin ilmoitetusta. Sen sijaan muistutukset johtavat Piutusen mukaan tapahtuman peruuntumiseen äärimmäisen harvoin.

Meluilmoitus sitoo tapahtumien järjestäjiä tiukasti. Mikäli viranomainen on määrännyt, että tapahtuma päättyy esimerkiksi kello 1 yöllä, on tapahtuman todellakin päätyttävä silloin.

Piutusella on tiedossaan esimerkkejä muista kaupungeista, joissa viranomaisten on pitänyt keskeyttää tapahtumia määräajan mentyä umpeen.

Lue seuraavaksi