Antti Virmavirta: Porilaishuumorin kanssa täytyy olla varovainen

Porilaisen taparikollisen roolissa kansalaisia naurattanut Antti Virmavirta on varma, että musta huumori on länsirannikon peruja.

viihde
näyttelijä Antti Virmavirta
Harri Hinkka / Yle

Harjavallasta alunperin kotoisin oleva, tällä hetkellä Vihdissä asuva näyttelijä Antti Virmavirta on törmännyt työssään monenlaiseen huumorintajuun. Satakuntalainen ja porilainen huumori on osoittautunut haastavaksi muille suomalaisille.

- Jos mietitään sitä, miten oma huumorini menee läpi eri puolilla maata, niin kyllä sitä oikoa täytyy. Sitä pitää tavallaan väännellä, jotta saa sanotuksi sen, minkä huumoriksi tarkoitti. Välillä pitää olla jopa varsinkin vähän varovainen, ettei muut pahasti loukkaannu kun itse hullaantuu humoristiseksi, Virmavirta naurahtaa.

Satakuntalainen huumori usein perustuu lakoniseen pään aukomiseen ja kettuiluun ja vastaanottaja joutuu välillä arvailemaan puhujan tarkoitusperiä.

- Porilaiset keskenään tajuavat heti, mistä on kyse ja huumoria kovennetaan siinä entisestään. Se ei ole pahantahtoista, mutta vieraspaikkakuntalaisten kanssa täytyy olla varovainen. Turkka sanoi joskus, että Pori on Suomen Kuuba, ja merihenkisyys tuo hommaan omaa villiyttä.

Musta huumori kumpuaa länsirannikolta

Antti Virmavirran nykyinen kotipaikka Vihti on aivan Hämeen ja Uudenmaan rajalla. Virmavirta huomaa sikäläisten huumorissa paljon yhteneväisyyksiä Satakuntaan.

- Hämäläisyydessä ja satakuntalaisuudessa on tiettyä yhteneväisyyttä. Välillä tuntuu, että porilaiset ovat jopa harjavaltaiselle vähän liiankin nopeita. Hämäläiset ovat kyllä satakuntalaisten kanssa vahvoilla, ja ne pärjäävät keskenään, mutta stadilaiselle huumori voi olla melko kovaa.

Suomalainen huumori saattaa yleisesti pohjautua mustaan huumoriin, mutta Virmavirran mielestä sen ehtymätön lähde on lännessä.

- Kyllä minä sen sinne länteen liittäisin. Esimerkiksi vaimoni on savosta syntyjään ja hänen murteensa on kepeämpää. He osaavat olla viäräleukoja, mutta siinä ei liikuta siinä tummalla alueella samoin kuin Satakunnassa, Antti Virmavirta pohtii.