Hyppää sisältöön

Lintutorneissa vilskettä lauantaina

Tornien taistoon osallistutaan Turun lintutieteellisen yhdistyksen toimialueella tänä vuonna poikkeuksellisen vilkkaasti. Peräti 30 lintutornia eri puolilla maakuntaa miehitetään lauantaina.

Kuva: Markku Salo / Yle

Tornien taisto kilpaillaan nyt 20. kerran. BirdLife Suomi ry:n tavoitteena on tehdä lintuharrastusta suurelle yleisölle tutuksi tälläkin tavoin. Lintuharrastajat yrittävät nähdä tornistaan mahdollisimman monta lintulajia klo 5 - 13.

Turun lintutieteellisen yhdistyksen tiedottaja Jorma Hellsten pitää tämänkertaista osallistujamäärää poikkeuksellisen hyvänä.

Valtaosa maakunnan torneista on miehitettynä.

Jorma Hellsten

- Tämä tarkoittaa, että valtaosa maakunnan torneista on miehitettynä, myhäilee Hellsten.

Kaakkuri kiittää

Jokainen tornijoukkueen jäsen maksaa 10 euron osallistumismaksun. Näin kertyneitä varoja käytetään maakunnallisesti tärkeiden lintualueiden suojeluun.

- Rakensimme näin kerätyillä varoilla pari vuotta sitten Suomusjärven seudulle neljä pesälauttaa kaakkureille. Yhden talvi kiepsautti nurin, mutta muille lautoille kaakkurit pesivät heti ensimmäisenä keväänä, kuvailee Hellsten.

Varsinais-Suomessa varoja on käytetty myös ruovikoituneiden merenlahtien koneelliseen jyrsimiseen. Esimerkiksi Mietoistenlahdesta on tällaisen pitkäjännitteisen hoitotyön ansiosta tullut Suomen mittakaavassa erittäin merkittävä lintujen pesintä- ja levähdysalue.

Myös Kuusistonlahdella vuosikausia jatkuneet niitot ovat kohentaneet linnuston elinolosuhteita.

Pääsy sallittu

Lauantain tornien taistosta huolimatta suurella yleisöllä on lupa käydä tutustumassa, miten lintukisa torneissa etenee. Jokaiseen torniin on vapaa pääsy. Osallistujat kertovat kisan ohessa auliisti niin lintuharrastuksestaan kuin siitä, mitä lajeja joukkue on nähnyt.

- TLY:n jäsenet ovat varautuneet kertomaan harrastuksestaan laajemminkin, erityisesti Sauvon Maalun ja Mietoisten Vasikkahaan torneissa sekä Kaarinan Järvelän kosteikon upouudella lintulavalla.

Tornien taiston parhaat joukkueet ovat viime vuosina nähneet hieman yli sata lintulajia kisan aikana. Mynämäen Vasikkahaan iso torni on ollut vuosikausia Tornien taiston kärkipään joukkueita.

- Niin sää kuin tornin sijaintikin ovat ratkaisevassa asemassa. Vasikkahaan tornin alueella havaitaan metsälintuja, merenlahtien asujaimistoa ja pelloilla viihtyviä lintuja.

- Jos edellisenä yönä sataa rankasti, niin muuttavat linnut pysähtyvät paikoilleen. Tämä lisää havaintojen määrää rutkasti. Sellainen olo on, että Varsinais-Suomen tornit pärjäävät tänä vuonna ihan kohtuullisesti, sanoo Helsten.