Somalian nälänhätä tappanut yli 250 000 ihmistä

Puolet surmansa saaneista oli alle 5-vuotiaita lapsia.

Ulkomaat
Eteläsomalialaiset pakolaiset odottavat ruoka-apua Mogadishussa.
Etelä-Somaliasta saapuneet pakolaiset odottivat ruoka-apua Mogadishussa heinäkuussa 2011.Abukar Albadri / EPA

Lähes 260 000 ihmistä on saanut surmansa Somalian nälänhädän seurauksena. Puolet nälänhädän tappamista on lapsia, kertoo torstaina julkaistu YK:n raportti. Raportissa myös todetaan, että YK:n olisi pitänyt tehdä enemmän tragedian estämiseksi.

Vuosina 2010-2012 Afrikan sarven ruokakriisin aikana kuolleiden määrä on paljon pelättyä suurempi. Nälänhädässä myös kuoli enemmän ihmisiä kuin vuoden 1992 nälänhädässä, joka vaati 220 000 uhria.

- Raportti vahvistaa, että meidän olisi pitänyt tehdä enemmän ennen kuin nälänhätä julistettiin, kommentoi YK:n Somalian humanitaarisen avun koordinaattori Philippe Lazzarini.

Puolet surmansa saaneista oli alle 5-vuotiaita lapsia, kertoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n ja Yhdysvaltain rahoittaman Famine Early Warning Systems -järjestön yhteisraportti.

Ensimmäisessä kriisistä tehdyssä tieteellisessä arviossa todetaan, että nälänhätä vaati Somaliassa noin 258 000 ihmisen hengen lokakuun 2010 ja huhtikuun 2012 välisenä aikana. Heistä 133 000 oli lapsia, raportti toteaa.

Vakava kuivuus, joka vaikutti 13 miljoonan ihmisen elämään Afrikan sarvessa vuonna 2011 koetteli pahiten Somaliaa.

- Arviolta 4,6 prosenttia koko väestöstä ja 10 prosenttia alle 5-vuotiaista lapsista kuoli eteläisessä ja keskisessä Somaliassa, raportissa mainitaan.

Lazzarini myös sanoo, että arviolta 2,7 miljoonaa ihmistä on yhä avun tarpeessa. Kaksi vuosikymmentä maata riivanneen sisällissodan takia Somalia on kuitenkin edelleen yksi vaarallisimmista paikoista maailmassa avustustyöntekijöille. Turvallisuustilanteen kerrotaan hitaasti kohentuneen viime kuukausina.

Ensi tiistaina Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud ja Ison-Britannian pääministeri David Cameron isännöivät Lontoossa konferenssia, jossa pohditaan, miten kansainvälinen yhteisö voisi edesauttaa Somalian kehitystä. Noin 50 eri maata ja järjestöä osallistuu kokoukseen.

Lähteet: AFP