1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Oululainen ottaa huumorinkin tosissaan

Oululaiset eivät pahemmin retostele huumorilla, sillä läppää heitetään kasvot perusilmeellä ja totisena. Näyttelijä Janne Raudaskosken mukaan huumorintajuttomuudesta pohjoispohjalaisia ei sentään voi syyttää.

Kuva: Mieskuoro Huutajat

- Eihän Oulussa ole huumoria, huudahtaa näyttelijä Janne Raudaskoski naureskellen, kun toimituksemme pyytää häntä kuvailemaan, millaiset jutut saavat paikallisten naamat virneeseen.

- Oikeastaan Oulussa ei tuoda millään tavalla esille huumoria. Oululainen heittää huumoria pokerinaamalla ja alleviivaamatta juttuja, Raudaskoski täsmentää.

Hyvänä ilmentymänä väitteestä Raudaskoski pitääMieskuoro Huutajia (siirryt toiseen palveluun), sillä heidän esityksissään kaikki hauskuus tapahtuu yleisössä.

- Huutajat marssivat sotilaallisesti yleisön eteen ja laulut ovat hyvinkin vakavia. Toisaalta se tapa ja kokonaisuus hymyilyttää samalla kun se ihastuttaa, Raudaskoski tuumaa.

Tyhjännaurajia vieroksutaan

Haukiputaalaislähtöisen Raudaskosken mukaan Spede -huumori ei iske oululaisiin. Ihmisiä, jotka naureskelevat tyhjälle saatetaan jopa kiertää.

Onko tämä nyt oikeasti noin hauskaa, että pitää ihan ääneen nauraa.

Janne Raudaskoski

- Ainakin heitä katsotaan vähän pidempään, että onko tämä nyt oikeasti noin hauskaa, että pitää ihan ääneen nauraa.

Oululaisnäyttelijän mukaan pohjoispohjalaiset ovat varsin totista porukkaa, mutta eivät sentään huumorintajuttomia.

- Se huumori pitää vain kaivaa oululaisista, Raudaskoski hymyilee.

"Oulussa pittää olla ölövinä"

Raudaskoski näyttelee Oulun kaupunginteatterissa ja lisäksi keikkailee Örkit -improvisaatioryhmän kanssa muun muassa ravintoloissa. Impro uppoaa hänen mielestä hyvin pohjoispohjalaiseen yleisöön. Myös vitsin kohteena olemista kestetään kohtalaisesti.

- Tai ainakaan täällä ei näytetä, jos loukkaannutaan. Ollaan muina miehinä, vaikka huumori oikeasti sattuisikin, mies tuumii.

Täällä ei näytetä jos loukkaannutaan. Ollaan muina miehinä, vaikka huumori oikeasti sattuisikin.

Jussi Raudaskoski

Toisaalta joihinkin solvaaviin vitseihin saatetaan Raudaskosken mukaan miettiä viikkojakin hyvää vastausta.

- Täällä pittää olla ölövinä, mies nauraa.

Oululaisesta huumorista Raudaskoski nostaa esille myös kulttimainetta nauttivan Joni Skiftesvikin novelleihin pohjautuvanKatsastus-elokuvan.

- Siinä elokuvassa jokainen sana on tarkkaan harkittua ja niukkaa. Se toimii.

Alueellista huumoria käsitellään torstaina 2.5. Radio Suomessa Ajantasan torstaiseurassa klo 14.30-15.00. Aiheesta kuullaan torstain aikana lisää myös useissa maakuntaradioissa.