Vanhin miespuolinen keskitysleiriselviytyjä kuoli

Engleitner vapautettiin keskitysleiriltä vuonna 1943 sillä ehdolla, että hän suostuu orjatyöhön. Vapautuksensa aikaan Engleitner painoi vain 28 kiloa.

Ulkomaat
Leopold Engleitner vuonna 2007.
Leopold Engleitner vuonna 2007.Beate Rammerstorfer / EPA

Vanhin natsien keskitysleiriltä selvinnyt mies on kuollut. Leopold Engleitner kuoli 107-vuotiaana Itävallassa.

Vuonna 1932 Jehovan todistajaksi kääntynyt Engleitner oli uskonsa takia totaalikieltäytyjä. Toisen maailmansodan alettua Engleitner kieltäytyi hylkäämästä uskoaan ja liittymästä Saksan armeijaan.

Hän oli vangittuna Buchenwaldin, Niederhagenin ja Ravensbrückin keskitysleireillä 1939 - 1943. Hänet vapautettiin lopulta 1943 sillä ehdolla, että hän työskentelee orjatyövoimana maataloustöissä lopun ikänsä. Vapauttamisensa aikaan Engleitner painoi vain 28 kiloa.

Engleitner muutti vapautuksensa jälkeen maatilalle lähelle kotiaan Itävallan Bad Ischilissä, mistä Yhdysvaltain joukot vapauttivat hänet orjatyöstä vuonna 1946. Engleitner oli myös vuonna 1945 piileskellyt vuoristossa noin kuukauden, kun hänet oli kutsuttu asepalvelukseen Saksan armeijaan.

Engleitner jatkoi lähetystyötään sodan jälkeen ja työskenteli samaan aikaan muun muassa yövartijana saippuatehtaassa.

Julkisuuteen hän nousi, kun itävaltalainen kirjailija ja elokuvatuottaja Bernhard Rammerstorfer julkaisi hänen elämänkertansa ja dokumenttielokuvan Engleitnerin elämästä vuonna 1999. Ne käännettiin englanniksi vuonna 2004. Engleitner kiersi yliopistoissa kertomassa kokemuksistaan niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

Rammerstorfer kertoo Engleitnerin kuolleen rauhallisesti 21. huhtikuuta.

Kaikkein vanhimpana elossaolevana keskitysleiriltä selviytyneenä pidetään tshekkiläistä Alice Herz-Sommeria, joka on syntynyt vuonna 1903, kertoo uutistoimisto AFP.

Juttua korjattu 2.5. kello 15.05: Engleitner oli vanhin keskitysleiriltä selviytynyt mies, kun taas Alice Herz-Sommer on kaikkein vanhin.

Lähteet: Reuters, AFP