1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ypäjästä pop-up-kaupunki

Pieni lounais-hämäläinen kunta aikoo julistautua kaupungiksi. Tosin vain viikon ajaksi. Syykin on melkoisen erikoinen.

Kotimaan uutiset
Hevospatsas Ypäjällä.
Heidi Caven

Ypäjä on neuvotellut viime kesästä lähtien Emil Cedercreutzin arvokkaan, vuonna 1906 veistämän pronssipatsaan saamisesta kuntaan. Ystäväni nummella -teos paljastetaan Ypäjällä Siittolanmäellä Finn-Derbyn aikaan eli kesäkuun 8. päivä.

Veistoksen kiviseen jalustaan kiinnitetään myös kaksi Cedercreutzin pronssireliefiä - Esteratsastaja vuodelta 1928 ja Kouluratsastus vuodelta 1930.

Emil Cedecreutzin säätiö ja museo luovuttavat teokset Cedercreutzin testamentin mukaan kuitenkin vain suomalaiseen kaupunkiin. Tästä syystä Ypäjän tulee olla veistoksen luovutushetkellä kaupunki. Kunnanjohtaja Vesa Ketola esittäkin maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että hevospitäjä julistautuu kaupungiksi kesäkuun ensimmäiseksi viikoksi (3.-9.6.2013)

Cedercreutz on Euroopassa tunnettu hevosveistostaiteen mestari, joiden alkuperäistöitä kuvataan korvaamattoman arvokkaiksi. Ystäväni nummella paljastetaan Siittolanmäellä suomalaisen ammatillisen ratsastuskoulutuksen 80-vuotisjuhlan kunniaksi.

Veistoksen vastaanottaa Suomen Hevosurheilumuseo, joka huolehtii muistomerkistä. Ypäjällä uskotaan, että veistoksella on myös matkailullista arvoa.

Lue seuraavaksi