yle.fi-etusivu

Kaupungissa vammainen saa avustajan syrjäseutua paremmin

Kaupungissa vammainen saa valita henkilökohtaisen avustajansa ehdokasjoukosta. Pienillä paikkakunnilla tilanne on päinvastainen, vaikka kuntien työttömyysprosentti olisikin korkea.

terveys
Hoitajat työntävät liikuntavammaisia pyörätuoleissa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Avustajia on tarjolla kaikissa isoissa kaupungeissa. Esimerkiksi Joensuussa ja Kupiossa avustaja-ehdokkaista on jopa ylitarjontaa, koska sosiaali- ja terveysalan opiskelijat tekevät henkilökohtaisen avustajan töitä opiskelun ohella.

- Osa työnantajista eli vammaisista tarvitsee avustajaa vain muutamia kymmeniä tunteja kuukausittain. Toisinaan työ painottuu ilta-aikaan, Honkalampi-säätiön avustajakeskusvastaava Pirjo Mäkisalo kertoo.

Mäkisalon mukaan tilanne on päinvastainen pienemmissä kunnissa ja rajan läheisyydessä. Jos henkilökohtaisen avustajan työtä on tarjolla vain muutamia kymmeniä tunteja viikossa, työntekijän löytäminen on vaikeampaa pienellä paikkakunnalla. Kokopäivätyöhön puolestaan riittää hakijoita.

Esimerkiksi Lieksassa henkilökohtaista avustajaa on vaikea löytää.

Pirjo Mäkisalo

- Esimerkiksi Lieksassa henkilökohtaista avustajaa on vaikea löytää vaikka kaupungin työttömyysprosentti on korkea, Mäkisalo ihmettelee.