1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Fimea pohtii keinoja ilokaasun rajoittamiseksi – ilmiö rantautui myös Kuopioon

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean on vaikea puuttua ilokaasun päihdekäyttöön. Kuopiossa ilokaasupatruunoita löytyi vapun jälkeen runsaasti muun muassa nuorison suosimilta illanviettopaikoilta.

Kuva: Yle

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea pohtii paraikaa, mitä se voisi tehdä päihteenä käytettävän ilokaasun saannin rajoittamiseksi.

Tehtävänsä mukaan Fimea vastaa vain lääkeaineiden turvallisuudesta, ja ilokaasu ei teollisuuskemikaalina lukeudu niihin.

Fimea sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ovat selvittäneet yhdessä ilokaasun myyntiverkostoa Suomessa.

Tyhjiä patruunoita on löytynyt yllättävän paljon.

Harri-Pekka Pohjolainen

Ilokaasupatruunoita myydään myös Kuopiossa, missä kyse on uudesta ilmiöstä.

- Koko ilmiö on tullut vähän puskasta Pohjois-Savon poliisille. Tyhjiä patruunoita on löytynyt yllättävän paljon, mutta toistaiseksi ilokaasun päihdekäyttö ei ole aiheuttanut ongelmia poliisille, ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Pohjois-Savon poliisista toteaa.

Kaupungin siivouspartiot löysivät vappupäivänä Valkeisenlammen rannoilta kymmeniä tyhjiä ilokaasupatruunoita.

Poliisi luonnehtii patruunamäärää suureksi. Pohjolainen toivoo, että ilokaasun käyttöön tulee nopeasti virallinen linjaus, sillä nyt patruunoiden väärinkäyttö on ilmeistä.

- Ilokaasun päihdekäyttö tulee varmasti aiheuttamaan työtä poliisillekin. Markkinointi on ollut ilmeisen tehokasta. Viime viikolla mietittiin, mitä tehdään, jos tavataan ilokaasun käyttäjiin. Tällä hetkellä meillä ei ole kuitenkaan siihen työkaluja.

Kuopiossa poliisilla ei ole havaintoja siitä, että vappuna putkaan joutuneilla olisi ollut hallussaan ilokaasua.