1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tunteita selvitetään ensimmäistä kertaa

Nuorille suunnatussa laajassa kyselytutkimuksessa kartoitetaan tietoa siitä, miten Suomessa asuvat lesbo-, homo-, bi- ja transnuoret kokevat hyvinvointinsa.

Kotimaan uutiset
Osallistuijia Helsingin Pride-kulkueessa.
Yle

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten elämästä tehdään ensimmäistä kertaa laaja tutkimus. Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan kyselyyn voi osallistua muutkin kuin nuoret. Kattavaa kyselyä tarvitaan Suomessa joka tapauksessa.

- Kansainvälisissä tutkimuksissa on tullut esiin, että esimerkiksi transsukupuoliset henkilöt kokevat koulukiusaamista ja masennusta muita enemmän, mikä voi vaikuttaa heidän tulevaisuuden näköaloihin.

Setan ja nuorisotutkimusseuran toteuttamassa kyselyssä kysytään arjesta ja perhesuhteista sekä syrjintä- ja väkivaltakokemuksista.

- Vastauksissa näkyy varmaan hyvin monenlaisia tarinoita riippuen esimerkiksi iästä, koulutuksesta ja työpaikasta. Varmasti vaikuttaa myös se, missä päin Suomea henkilö asuu, Salo pohtii.

Vaikka Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kokevat syrjintää edelleen, ilmapiiri Suomessa on Salon mukaan muuttunut paremmaksi ja avoimemmaksi. Esimerkkinä siitä ovat tasa-arvoista avioliittolakia ajava Tahdon 2013 -kansalaisaloitekampanja ja Veikkauksen homofobian vastainen kampanja jalkapalloilussa.

- On hienoa, että sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus näkyy Suomessa enemmän kuin koskaan. Luulen, että moni ei tunne itseään niin ulkopuoliseksi kuin muinoin, Salo iloitsee.

Verkkokysely on auki kesäkuun loppuun mennessä. Alustava yhteenveto vastauksista saadaan marraskuussa. Setan pääsihteeri Aija Salo toivoo, että kyselyn tuloksista otetaan oppia.

- Olisi tärkeää, että esimerkiksi koulujen ja varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmissa sekä nuorisotyössä otetaan huomioon sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen. Aikuisilla pitää olla osaamista ja asiantuntemusta siitä.

Lue seuraavaksi