Oleiletko parvekkeella ilman paitaa? Naapurisi voi valittaa

Kerrostalon parvekkeelta kantautuva melu ja grillinkäry poikivat valituksia herkästi keväisin. Auringonpalvontakin voi kismittää, kertoo lakiasiantuntija Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta.

Kotimaa
Paistinpannuja kiinnitettynä kerrostalon parvekkeeseen.
Tuula Nyberg / Yle

Kevät ja terassikelit tulevat, ja niiden myötä myös naapureiden valitukset. Parvekkeelta kantautuvat äänet ja grillin antimien haju kiristävät naapurihuoneistossa hermoja yhä useammin.

Isännönintiliiton mukaan naapurit heräävät ärsyyntymään parveke-elämästä erityisesti keväällä, kun ihmiset siirtyvät pitkän talven jälkeen ulos asunnoistaan. Lakiasiantuntija Marika Furuhjelmin mukaan valituksia sataa niin siiderin ja oluen juonnista kuin myös siitä, että viereisellä parvekkeella on otettu aurinkoa ilman paitaa.

- Mies ilman paitaa ärsyttää, Furuhjelm sanoo.

Kiivaimmat kiistat poikii vuodesta toiseen grillaus. Ensimmäiset yhteydenotot tulevat Furuhjelmin mukaan heti vappuna, kun kausi alkaa. Valittajat hiljenevät vasta juhannuksen tienoilla.

- Mikään laki ei kiellä parvekkeella grillaamista. Vain avotulen teko on kiellettyä, Furuhjelm painottaa.

Tästä huolimatta usean taloyhtiön säännöt kieltävät grillaamisen. Kiellot aiheuttavat runsaasti epäselvyyksiä, kun asukkaat luulevat niitä lain veroisiksi.

- Järjestyssääntöon aina herrasmiessopimus. Se ei kuitenkaan perustu lakiin. Grillaamista ei voi kieltää niiltä osakkalta, joka ei halua sopimusta noudattaa.

Jos grillaaminen on kielletty taloyhtiön säännöissä, se on aina herrasmiessopimus. Sitä ei tarvitse noudattaa.

Marina Furuhjelm, lakiasiantuntija, Isännöintiliitto

Jotta kielto pitäisi kutinsa, sen pitäisi perustua turvallisuusriskiin, joka taloyhtiön pitäisi pystyä myös osoittamaan. Tavalliset sähkö- ja kaasugrillit ovat Isännöintiliiton mukaan parvekkeella lähes aina vaarattomia.

Pelastusviranomainen voi kieltää parvekegrillaamisen, mutta alueelliset kiellot ovat hyvin harvinaisia, Furuhjelm sanoo.

Rumat kukat eivät ole valituksen aihe

Omalla parvekkeellaan saa pääsääntösesti oleilla kuten haluaa. Marina Furuhjelm kehoittaa kuitenkin huomioimaan mahdollisen äänihaitan.

- Pitää muistaa, että ääni siirtyy helpommin, kun ollaan ulkona.

Toisinaan närää herättävät jopa parvekeistutukset. Näky voi olla naapurin mielestä kauniin sijaan kamala. Sisustus on kuitenkin jokaisen oma asia, Furuhjelm sanoo.

- Ei siihen voida puuttua. Vain kiinteisiin asennuksiin voi puuttua, jos ne ovat parvekkeen ulkopuolella. Niin kauan kun pysyy parvekkeen alueen sisällä, voi sisustaa miten haluaa.

Hän muistuttaa kuitenkin muutaman vuoden takaisesta tapauksesta, jossa parvekkeelta roikkunut hakaristilippu päädyttiin kieltämään. Se katsottiin kansanryhmää vastaan kiihottamiseksi.

Marina Furuhjelm toppuuttelee kerrostalojen valittajia yleisemminkin. Kaikki normaali elämä niin parvekkeella kuin asunnossakin on sallittua.

Yövuorolainen saa käydä suihkussa keskellä yötä ja lapsiperhe herätä leikkimään vaikka kuudelta aamulla, hän sanoo. Viikonloppuaamuna makuuhuoneen katossa kolisevista legoista on turha pahoittaa mieltään.

- Vain, jos jokin ääni ei ole normaalin elämän rajoissa, siihen voidaan puuttua.

Kun koira haukkuu tauotta tai joku soittaa flyygeliä useita tunteja joka päivä, melusta voi jo valittaa. Silloinkin arvioidaan sitä, kuinka jatkuvaa haitta on. Yksittäinen tapaus ei koskaan johda jatkotoimiin.

Äärimmäisin keino on huoneistosta häätäminen.

Isännöintiliiton mukaan taloyhtiöissä pähkäillään jopa viikoittain, voiko asukkaan ilmoittamaan meluun puuttua. Valittaminen on lisääntynyt viime vuosina roimasti.

- Se johtuu siitä, että naapureita ei enää tunneta. Jos tietäisi, että Matti siellä menee suihkuun tai Matti tekee remonttia, kynnys valittaa olisi paljon korkeampi, lakiasiantuntija Marina Furuhjelm Isännöintiliitosta sanoo.