Suomalainen mahlatehdas povaa tuotteestaan uutta aloe veraa

Suomalaisesta mahlasta pyritään tekemään merkittävä kansainvälinen vientituote. Suurinta läpimurtoa odotetaan kansainvälisestä juomateollisuudesta, joka etsii tuotteisiinsa parasta aikaa uusia luonnonmukaisia raaka-aineita. Maailman suurin mahlatehdas sijaitsee Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä.

talous
Mahlankeruuta metsässä
Yle

Tohmajärveläisen Anne Hirvosen viiden hehtaarin metsäpalsta on toinen paikallisen mahlatehtaan raaka-ainevarastoista. Koivikossa on käynnissä vuoden ainoa ja ainoastaan kolme viikkoa kestävä keräyskausi.

Yhdestä puusta mahlaa valutetaan parhaimmillaan muutaman kymmenen litran vuorokausivauhtia

- Tämä on tälläinen pienimuotoinen verenluovutus. Seuraavana vuonna ne tuottavat taas, Hirvonen sanoo.

Vuositasolla mahlaa valutetaan Tohmajärven kahdesta koivikosta satojatuhansia litroja. Pulloon tai teollisuuteen toimitettaviin saaveihin luomumahla päätyy kylän keskustan liepeillä sijaitsevassa, maailman suurimassa Nordic Koivun mahlatehtaassa. Tehtaan tuottamista sadoista tuhansista litroista 97 prosenttia päätyy ulkomaille.

Detox-kuurit nykyinen vientivaltti

Vajaan miljoonan euron liikevaihdolla pyörivä tehdas kasvaa juuri nyt vauhdilla. Vienti vetää erityisesti Keski-Eurooppaan, jossa terveyshyödyillä markkinoitua, puolen litran mahlapulloa myydään parhaimmillaan 15 eurolla. Viimeisin merkittävä ulkomaan vientisopimus solmittiin eteläkorealaisen juomajätin kanssa.

- Mahlan pääasiallinen käyttötarkoitus on elimistön puhdistus, "detoxification", mikä on oikein muotisana maailmalla. Esimerkiksi Ranskassa sitä käytetään runsaasti myös painonhallinnan tukena. Se on hyvä juoma myöskin urheilukäyttöön, selittää Nordic Koivun toimitusjohtaja Susanna Maaranen.

Nordic Koivun tuotteita myydään Euroopassa terveyspuotien ja osin myös apteekkien hyllyillä.

Tämä on tälläinen pienimuotoinen verenluovutus.

Anne Hirvonen

Vaikka mahlaa on juotu ikiajat, sitä ei ole juurikaan käytetty juomateollisuuden raaka-aineena. Suomessa isoista yrityksistä poikkeuksen on tehnyt kuitenkin iisalmelainen Olvi, joka toi alkuvuodesta markkinoille viisi prosenttia mahlaa sisältävän kivennäisveden. Raaka-aineen Olville toimittaa Nordic Koivu.

Juomateollisuus etsii uusia raaka-aineita

Suurimpana syynä mahlan välttelyyn on ollut paitsi epäsäännöllinen saatavuus, myös sen huono säilyvyys. Itse kerätty mahla kestää jääkaapissa vain muutamia päiviä.

Meillä on valtavan suuret odotukset.

Susanna Maaranen

Nordic Koivu sanoo kuitenkin päässeensä yli säilyvyys- ja saatavuusongelmista. Tuotteelle luvataan pullossa puolentoista vuoden säilyvyysaika ja yritys sanoo olevansa valmis myös todellisille maailmanmarkkinoille.

Yhteistyökanavia haetaan nyt kansainvälisestä virvoitusjuomateollisuudesta, sillä luontaiset aromit ja luomu on maailmalla kovassa huudossa.

- Meillä on valtavan suuret odotukset ja uskomme vahvasti siihen, että koivunmahlasta tulee uusi aloe vera -ilmiö. Vasta viime aikoina teollisuus on havahtunut siihen, että mahlaa voi käyttää laadukkaana raaka-aineena. Kansainvälinen juomateollisuus etsii juuri nyt uusia ja mielellään luontaisia raaka-aineita. Ja sitä kautta käyttö tulee lisääntymään paljon. Olemme käyneet asiasta neuvotteluja, mutta sopimuksiin emme ole vielä päässeet, Maaranen kertoo.

Maarasen mukaan kapasiteettia on varaa nostaa paljonkin. Tällä hetkellä yritys pyörii vajaan miljoonan euron liikevaihdolla. Yritys on neuvotellut Tohmajärven kunnan kanssa useiden uusien koivikoiden käyttöönotosta. Nordic Koivu työllistää tällä hetkellä ympärivuotisesti viisi henkilöä. Kevään ja kesän tuotantokauden aikana työntekijämäärä nousee noin kahteenkymmeneen.