1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ilokaasun myyntiin todennäköisesti rajoituksia

Helsingin Ullanlinnanmäellä ilokaasua myytiin vapun juhlijoille. Tukes selvittää ensi viikolla ilokaasun myyntiä ja pohtii sille mahdollisia rajoituksia. Täyskielto olisi tehokkain, sanoo johtaja Esa Nikunen Tukesista.

Ilokaasupatruunoita ja sifoni. Kuva: Yle / Jori Asikainen

Ilokaasun myyntiin on todennäköisesti tulossa rajoituksia, sanoo johtaja Esa Nikunen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Tukes käsittelee ensi viikolla selvityksiä, joita se aiemmin pyysi ilokaasua myyvältä yritykseltä. Johtaja Esa Nikunen Tukesista pitää todennäköisenä, että kaasun myyntiä rajoitetaan. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että yritysten tulisi selvittää ostajien henkilöllisyys ja kaasun käyttötarkoitus. Nikunen myöntää, etteivät tällaiset rajoitukset olisi aukottomia.

- Täyskielto olisi tehokkain. Ongelmana on se, että ilokaasulla on laillisiakin käyttötarkoituksia, Nikunen sanoo.

Ilokaasupatruunoita käytetään kermanvaahdotuslaitteissa. Kaasun myynnin täyskielto vaatisi sosiaali- ja terveysministeriön puuttumista asiaan.

Tukes käy kaasunmyyjät läpi

Tukes varoitti ennen vappua, että ilokaasua on markkinoitu aggressiivisesti nuorille. Nikusen mukaan viraston varoitukset eivät olleet aiheettomia. Esimerkiksi Helsingin Ullanlinnanmäellä ilokaasua myyvä yritys kauppasi tuotettaan vappukansalle.

- Kyse ei varmasti ollut laillisestä käytöstä eli kermavaahdon vaahdottamisesta.

Tällä hetkellä Tukesin on käytävä ilokaasun myyjät läpi yritys yritykseltä. Ilokaasu on luokiteltu kemikaaliksi, ja kemikaalin luovuttaminen päihtymistarkoitukseen on lain mukaan kielllettyä.

Ilokaasun myyntiä halutaan rajoittaa, sillä päihdekäytössä kaasu voi aiheuttaa pyörtymis- tai tukehtumisvaaran. Englannissa ilokaasun päihdekäyttö on Nikusen mukaan johtanut nuorten kuolemantapauksiin.