1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltalaistutkimus: Nykynuoriso on laiskempaa

Nykynuoret ovat menneitä sukupolvia haluttomampia tekemään paljon töitä saavuttaakseen haluamiaan asioita.

Kuva: Yle

Nykyteinit ovat materialistisempia ja vähemmän kiinnostuneita kovasta työstä kuin suuret ikäluokat, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus. Tutkimuksen syyttävä sormi osoittaa kuitenkin suuriin ikäluokkiin siinä, että tutkijoiden mukaan on luultavasti heidän syytään, että nykykulttuuri ruokkii narsismia ja materialismia.

- Vanhemmat, media ja ympärilläsi olevat ihmiset opettavat mikä on tärkeää ja kuinka käyttäytyä. Muutokset kulttuurissa tuovat muutoksia ihmisissä, kommentoi San Diegon osavaltiollisen yliopiston psykologian professori ja yksi tutkimuksen tekijöistä Jean Twenge.

Milleniaaneiksi kutsuttu sukupolvi ei yksin ole suuria ikäluokkia materialistisempi, kertoo keskiviikkona Personality and Social Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus. Esimerkiksi rahanahneus nousi huippuunsa X-sukupolven nuoruudessa ja on jo jonkin verran laskenut nykynuorten keskuudessa.

Yhdysvalloissa lukionsa päättäneiden keskuudessa rahanahneus oli suurimmillaan 1980-luvun lopulla. Milleniaalit ovat jo X-sukupolvea vähemmän rahanahneita, mutta he ovat myös vähemmän innostuneita kovasta työstä, tutkimus kertoo.

Lukiolaisille tehdyssä kyselyssä kohta "en halua tehdä kovasti töitä" ("don't want to work hard") keräsi taakseen 1970-luvun puolivälissä 25 prosenttia vastanneista, 1980-luvun lopulla määrä oli kohonnut 30 prosenttiin ja 2000-luvun puolivälissä luku oli jo 39 prosenttia.

Nykynuoret haluavat suuria ikäluokkia enemmän esimerkiksi lomahuoneistoja tai kesämokkejä, mutta ovat silti haluttomampia tekemään työtä maksaakseen haluamiaan asioita, Twenge summaa.

Twengen ja psykologian professori Tim Kasserin analyysiin on kerätty yhdysvaltalaisten lukiolaisten asenteita vuosittain vuodesta 1976 alkaen. Tuoreinta tutkimusta varten ei analysoitu vuoden 2007 jälkeen kerättyä aineistoa.