1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

ISAF-operaatio päättyy, Nato-harjoituksia tilalle

Nato laajentaa harjoitteluaan Euroopassa. Myös Suomi harkitsee osallistumista uudentyyppisiin harjoituksiin. Puolustusministeriön mukaan Nato-harjoitusten merkitys kasvaa, kun Afganistan-operaatio päättyy ensi vuonna.

Panssaroituja RG32 -partioajoneuvoja ylittämässä vesistöä Pohjois-Afganistanissa lokakuussa 2009. Kuva: Ossi Leander / Puolustusvoimat

Afganistanin kriisinhallintaoperaatio on ollut Natolle merkittävä tehtävä Euroopassa. Suomikin on mukana Naton johtamassa operaatiossa. Suomi on osallistunut myös Naton harjoituksiin ja nopean toiminnan joukkoihin. (siirryt toiseen palveluun)

- Suomelle on erittäin tärkeää tänä päivänä, että me olemme mukana partnerina Naton toiminnassa, koska se kehittää meidän omaa osaamista ja suorituskykyjä, puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoo.

Nato vetäytyy Afganistanista vuonna 2014. Naton läsnäoloon ja sotilaallisten kykyjen ylläpitämiseen Euroopassa uhkaa jäädä aukko. Siksi Nato lisää harjoituksiaan Euroopassa. Suomi on mukana.

- Harjoitusten tarve tämän yhteensopivuuden takaajana lisääntyy, ja silloin varmaan myös Nato harjoitustoiminnassa tulee näkymään Suomen näkökulmasta enemmän kuin tähän asti, Esa Pulkkinen, puolustuspoliittisen osaston päällikkö puolustusministeriöstä sanoo.

Haglundin mukaan ISAF-operaatio on poliittisella tasolla ollut tärkein foorumi tavata Nato-maita.

- Toiminnan alasajaminen tulee väistämättä johtamaan siihen, että Naton muiden toimintojen - joihin meitä partnerimaita otetaan mukaan - niin niiden merkitys kasvaa. Silloin puhutaan juuri Naton harjoitustoiminnasta ja Naton suorituskykykehittämistoiminnasta. Chicagossa, Naton viimeisessä huippukokouksessa tehtiin se päätös, että tämä on mahdollista myös partner-maille. Ja Suomi kyllä haluaa siihen mukaan, koska se kehittää Suomen omaa osaamista ja Suomen omia suorituskykyjä, Haglund sanoo.

Nato suunnittelee Eurooppaan laajamittaisia, intensiivisiä harjoituksia (siirryt toiseen palveluun). Suomi harkitsee lähettävänsä harjoituksiin joukkoja, joita se käyttää kriisinhallinnassa.

Suomi hakee Natossa roolia aktiivisena kumppanina. Sotilaslähteiden mukaan seuraava merkittävä tehtävä, jossa Suomi voi todistaa Nato-yhteistoimintakykynsä, on pitkään suunniteltu Islannin ilmavalvontaharjoitus. Suomessa Islannin-harjoitusta on markkinoitu osana pohjoismaista puolustusyhteistyötä. Asia on eduskunnan käsittelyssä.