YK haluaa viivyttää tappajarobottien kehittämistä

Ilman ihmisen ohjausta toimivia asejärjestelmiä ovat kehittäneet muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Japani.

Ulkomaat
USS Cowpens -ohjusristeilijälle sijoitettu Phalanx-ohjustorjuntajärjestelmä tulittaa harjoitusmaalia.
USS Cowpens -ohjusristeilijälle sijoitettu Phalanx-ohjustorjuntajärjestelmä tulitti harjoitusmaalia läntisellä Tyynellä merellä syyskuussa 2012.Tiedotusspesialisti Paul Kelly / Yhdysvaltain laivasto

YK:n ihmisoikeuskomissio on huolestunut tappajarobottien mahdollisesta leviämisestä. Tällä viikolla julkaistu raportti linjaa, että ilman ihmisen panosta toimivilla roboteilla "ei pitäisi olla valtaa päättää ihmisten elämästä ja kuolemasta".

YK:n ihmisoikeusasianajaja Christof Heynsin kirjoittama raportti vaatii maailmanlaajuista lykkäystä tappajarobottien "testaukseen, tuotantoon, kokoamiseen, siirtämiseen, hankintaan, sijoittamiseen ja käyttöön", kunnes kansainvälinen konferenssi on kehittänyt säännöt niiden käyttöön. Genevessä kokoontuvan ihmisoikeusneuvoston on määrä käsitellä Heynsin raporttia istunnossaan 29. toukokuuta.

Raportissaan Heyns kutsuu asejärjestelmiä "tappavaksi autonomiseksi robotiikaksi" (englanniksi lethal autonomous robotics, LAR).

- Päätökset elämästä ja kuolemasta aseellisissa konflikteissa saattavat vaatia myötätuntoa ja vaistoja. Ihmiset - vaikka erehtyväisiä ovatkin - ainakin saattavat omata näitä kykyjä, kun taas roboteilla niitä ei taatusti ole, Heyns toteaa.

Heyns jatkaa kuitenkin, että roboteilla ei ole monia ihmisille tyypillisiä puutteita, jotka saattavat haitata elämän puolustamista.

- Tyypillisesti ne eivät toimi kostaakseen, paniikissa, vihastuksissaan, kiukkuisena, ennakkoluulojen tai pelkojen ohjaamana. Ne eivät myöskään - ilman erityistä ohjelmointia - aiheuta tarkoituksellisesti kärsimystä siviiliväestölle, esimerkiksi kiduttamalla. Robotit eivät myöskään raiskaa, Heyns sanoo.

Heynsin raportissa kiinnitetään huomiota myös miehittämättömien lennokkien lisääntyneeseen käyttöön, mutta todetaan, että ne toimivat ihmisten valvonnan alaisuudessa, sillä ihminen aktivoi ne toimimaan.

Sen sijaan tappajarobotit toisivat uuden ulottuvuuden etäännyttämiseen, koska koneet tekisivät päätökset itse, raportissa todetaan.

Raportin mukaan Yhdysvallat, Iso-Britannia, Israel, Etelä-Korea ja Japani ovat kehittäneet erityyppisiä joko täysin tai osin automatisoituja asejärjestelmiä. Esimerkkeinä mainitaan muun muassa Yhdysvaltain Aegis-luokan risteilijöillä käytettävä Phalanx-ohjuksentorjuntajärjestelmä, joka havaitsee, jäljittää ja voi myös avata tulen automaattisesti ilman ohjausta.

Lähteet: AP