Haussa väistötilat koko Launeen koululle

Homeasiantuntijan raportti oireilun laajuudesta ja poikkeuksellisuudesta avasi päättäjien silmät. Lahden sivistyslautakunta vaatii suunnitelmaa väistötiloista pikavauhdilla.

Kotimaa
Launeen koululaisia luokassa.
Meeri Niinistö / Yle

Jatkuvista sisäilmaongelmista kärsivä Launeen koulu saattaa siirtyä kokonaan väistötiloihin.

Torstaina illalla kokoontunut Lahden sivistyslautakunta vaatii, että koko koulun käsittävä väistötilasuunnitelma tuodaan päätettäväksi vielä toukokuun aikana. Lautakunta perustelee vaateitaan oppilaiden ja henkilökunnan turvallisen työskentely-ympäristön varmistamisella.

Lisäksi lautakunta edellyttää Launeen kouluun suunniteltujen korjausten uudelleen arviointia. Korjauksia jatketaan vain, jos niin saadaan aikaan todistetusti pysyviä ratkaisuja.

Lautakunnan päätös syntyi yksimielisesti puheenjohtaja Eero Vainion (sd) esityksestä. Päätös on vastaus demarien Ville Skinnarin ja Alettin Basbogan valtuustokysymykseen.

- Monessa kunnassa vanhempia ja henkilöstöä on syyllistetty ja pidetty huurupäinä. Minusta tämä pitää kääntää toisinpäin, sillä meidän kaupunkina pitää pystyä takaamaan, että tilat ovat puhtaat. Jos ihmiset oirehtivat, vaikka siihen ei ilmanäytteistä löydy selitystä, jokin ongelma siellä on, Vainio sanoo.

Hän huomauttaa, että koululaisille on tarjottava väistötilat, kunnes koulurakennus on puhdas tai jos sitä ei enää kannata remontoida. Tavoite on, että väistötilat ovat käytössä syyslukukauden alussa.

Oireiden poikkeuksellisuus sinetöi ratkaisun

Launeen koulun sisäilmaongelmiin on jo vuosikausia etsitty ratkaisua erilaisin, miljoonia euroja maksanein korjauksin. Eero Vainion mukaan viimeinen pisara oli työterveydenhuollon professori Tuula Putuksen raportti koulussa työskentelevien oirelöydöksistä.

Monessa kunnassa vanhempia ja henkilöstöä on syyllistetty ja pidetty huurupäinä.

Eero Vainio

- Se oli sinetti sille, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin antaa lausunto, jossa etsitään väistötilat koko koululle. Normaalitilanteeseen nähden oireet ovat moninkertaisia.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Eero Vainio huomauttaa, että nykytilanteeseen johtaneet ratkaisut on syytä kyseenalaistaa.

- Virhe on ollut se, että on liian pienellä rahalla remontoitu koulua. Virheitä on tehty myös rakentaessa, koska sieltä ei esimerkiksi salaojia tahdo löytyä millään. 60-70-luvun rakennuskulttuuri on kansallisesti häpeällistä. Tässä riittää pohtimista, miten ongelmista päästään eroon koko maassa.