1. yle.fi
  2. Uutiset

Korvasieni on kevään ensimmäinen tulokas

Kohta päästään herkuttelemaan sienillä. Kevään ensimmäisiä sienitulokkaita ovat esimerkiksi korvasienet ja huhtasienet. Yleensä ensimmäiset korvasienet alkavat nousta toukokuun alussa.

luonto
Korvasieni.
Korvasienet viihtyvät esimerkiksi hakkuualueilla.Lauri Jokela, Kuusa

Arktiset Aromit ry on valinnut korvasienen vuoden 2013 nimikkosieneksi. Korvasieni on käsittelemättömänä tappavan myrkyllinen, mutta oikealla ja huolellisella käsittelyllä siitä saa loihdittua monenlaista herkkua.

Korvasieniä kannattaa etsiä hiekkapohjaisista kangasmetsistä, kuusikoista tai hakkuualueilta.

- Minä lähtisin erityisesti sellaisiin paikkoihin missä maa on jollain tavalla paljastunut, polkujen reunamilta tai hakkuuaukeilta, missä on tehty laikkuja. Joskus minä olen korvasieniä etsinyt uusien metsäautoteiden reunamilta, vinkkaa Pohjois-Karjalan Marttojen puutarhaneuvoja Maarit Sallinen-Uusoksa.

Korvasienen voi "härnätä" esiin

Korvasieniä voi viljellä, eikä "sieniviljelmän" perustaminen ole kovinkaan vaikeaa. Tohmajärveläinen Eino on viljellyt pihapiirissään korvasieniä jo pari vuotta.

Miehen pihapiiristä löytyy vanhaa lepikon ympäröimää peltoa. Eino on kaivanut hiesupohjaiseen maahan noin 70 senttiä syvän ja lähes yhtä leveän kuopan, jonka pohjalle hän on levitellyt sanomalehtiä. Lehtien päälle vähän maata ja toinen kerros lehtiä ja lopuksi kuoppa peitetään maalla.

Kokeiltuaan erilaisia versioita Eino on huomannut, että sienet saa "härnättyä" esiin, myös pienemmällä montulla. Viljelmän perustamisen jälkeen satoa joutuu yleensä odottamaan seuraavaan vuoteen. Parhaat sadot korvasieniviljelmä tuottaa 3-5 vuoden kuluttua.

Keittämällä myrkystä eroon

Tulipa korvasienet poimineeksi metsästä tai viljelmältään, niiden käsittely vaatii huolellisuutta. Marttojen puutarhaneuvoja Maarit Sallinen-Uusoksa neuvoo puhdistamaan korvasienet huolellisesti, sillä sienen rypyläinen pinta kätkee sisuksiinsa hiekkaa ja jopa etanoita.

Puhdistamisen jälkeen korvasienet on keitettävä.

- Korvasienet vaativat huolellisen keittämisen. Ne keitetään kahteen kertaan. Kattilaan laitetaan yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä eli ne keitetään väljässä vedessä. Keittämisen jälkeen vesi kaadetaan pois, sienet huuhdellaan ja keitetään uudelleen. Kummallakin kerralla keittoaika on viisi minuuttia. Viimeisen keitto kerran jälkeen sienet huuhdellaan vielä huolellisesti.

Tuttu korvasienimuhennos, korvasieni-kalakeitto uudempi tuttavuus

Keittämisen jälkeen korvasienet ovat valmiita ruuaksi. Ne sopivat erinomaisesti muhennokseen, keittoon ja paistokseen tai kastikkeeseen.

Sienet voi myös säilöä vaikkapa pakastamalla. Jos omasta pakastimesta löytyy vielä viime syksyisiä sieniä on ne syytä käyttää kevään aikana pois ja tehdä tilaa uudella sadolle, sanoo Maarit Sallinen-Uusoksa.

Pohjois-Karjalan Martat jakavat sieniruokaohjeita ja sienitietämystä yhdessä Pohjois-Karjalan sieniseuran kanssa Joensuun torilla maanantaina 20.5. 2013 klo 11-13.

Lue seuraavaksi