EK: Suomi ei lähde Milanon maailmannäyttelyyn

EK:ssa oltiin suhtauduttu osallistumiseen varovaisen myönteisesti. Järjestö arvostelee valtiota yksipuolisesta ratkaisusta.

Kotimaa

EK:n mukaan Suomi jättää väliin vuoden 2015 maailmannäyttelyn.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on ilmoittanut Italialle, että Suomi ei osallistu Milanossa järjestettävään näyttelyyn. Suomi perustelee päätöstään vallitsevalla taloustilanteella ja sillä, ettei yksikään muu Pohjoismaa ole ilmoittautunut mukaan.

Elinkeinoministeriö ei ole toistaiseksi vahvistanut tietoa ja lupaa kertoo asiasta myöhemmin perjantaina.

EK sanoo ymmärtävänsä ministeriön päätöksen perusteet.

- Sen lisäksi, että näyttelyyn osallistuminen edellyttäisi rahoituspäätöstä valtion lisätalousarvioon, tulisi elinkeinoelämän kattaa 25 prosenttia näyttelyn kokonaiskustannuksista. Kustannusten arvioitiin olevan vähintään 10 miljoonaa euroa, EK kertoo.

Järjestö kuitenkin arvostelee valtiota siitä, että sen olisi pitänyt tarjota edes alustavaa kustannusarviota osallistumisesta, jotta yritykset olisivat voineet arvioida Milanoon osallistumisesta saatavia hyötyjä.

EK:n mukaan maailmannäyttelyt palvelevat ennen kaikkea yleistä näkyvyyttä ja maakuvaviestintää sekä jossain määrin kuluttajaviestintää.

- Vasta kun osallistumisen sisältö ja kustannukset ovat tiedossa, on yritysten vuoro päättää sitoutumisestaan omaan osuuteensa näyttelyssä, EK sanoo.

EK:n mukaan Milanoon on ilmoittautunut 128 maata. Edellinen maailmannäyttely pidettiin Shanghaissa 2010, ja siihen Suomi osallistui omalla paviljongilla.