Eksyksissä sertifiointiviidakossa

Kaupassa menee helposti sormi suuhun tuotteen alkuperästä kertovien merkkien kanssa. Merkkimerta ruotii kolumnissaan toimittaja Hanski Kinnunen.

Näkökulmat
Ihmisiä kaupassa
Yle

Meitä kansalaisia kehotetaan suosimaan suomalaista ja ostamaan vain kotimaisia tuotteita. Hieno homma, periaatteessa. Käytäntö on hankalampaa. Ainakin se vaatii vaivaa ja viitseliäisyyttä, jos jokaisen ostoksen alkuperän haluaa varmistaa.

*On merkkejä, joista pitäisi selvitä *tuotteen alkuperä.

Joutsenlippu – Hyvää Suomesta kertoo, että elintarvike on valmistettu Suomessa. Paitsi ettei välttämättä kokonaan ole. Liha, kala, kananmuna ja maito ovat 100-prosenttisesti kotimaisia, jos niissä on joutsenlippu, mutta muiden tuotteiden kohdalla riittää, että raaka-ainesta vähintään 75 % on suomalaista.

Vaatii vaivaa ja viitseliäisyyttä, jos jokaisen ostoksen alkuperän haluaa varmistaa.

Avainlippu kertoo, että tuote on Suomessa valmistettu, mutta sen myöntämiseen vaikuttavat myös omakustannushinnasta laskettava kotimaisuusaste ja palveluissa omistajuus ja jopa yrityksen virallinen osoite.

Puhtaasti kotimainen, ns. sirkkalehtilippu kertoo, että merkillä varustetut kasvikset on viljelty Suomessa tai kasvijalosteet on valmistettu suomalaisista raaka-aineista.

*Luomuvillitys on tuonut *mukanaan omat merkkinsä.

Elintarviketurvallisuusvirasto myöntää ”virallisen” Luomu-merkin. Se takaa, että viljelyssä on noudatettu EU:n luomuasetusta, eli vähintään 95 % tuotteen maataloudesta peräisin olevista ainesosista on tuotettu luonnonmukaisin menetelmin.

Sen lisäksi EU:n alueella valmistetuilla luomutuotteilla on oma merkkinsä, Eurolehti.

Merkkien viidakko on niin tiheä, ettei siitä voi millään selvitä, edes se kuuluisa Erkki.

Näiden päälle tulevat vielä epäviralliset luomumerkit, kuten Leppäkerttu- ja Demeter- merkit. Reilun kaupan merkit, UTZ Certified, Rainforest Alliance. Ulkomaiset ympäristömerkit, Der Blaue Engel, Bra Miljöval, Bioland, Naturland, Krav, Debio, Goodweave, Ökö-Tex jne.

Ja vielä niitä riittää. Kestävän kalastuksen ympäristömerkki, MSC, kansainvälinen kierrätysmerkki, lasinkeräysmerkki, pakkausalan ympäristörekisterin-merkki. Plus vielä esimerkiksi sähkölaitteiden ja puu- ja muovituotteiden runsas merkkitarjonta.

Erilaisten merkkien viidakko on niin tiheä, ettei siitä voi millään selvitä, edes se kuuluisa Erkki.