1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntija: Meillä on parhaiten käyttäytyvä nuoriso vuosikymmeniin

Suomen vanhempainliitto on hätkäyttänyt kampanjallaan, jossa se vaatii ulkonaliikkumiskieltoa iltaisin alaikäisille. Asiantuntija ampuu vanhempainliiton kampanjan alas.

Kotimaan uutiset
Elina Pekkarinen ja Tuomas Kurttila
Suomen Vanhempainliitto on hätkäyttänyt kampanjallaan, jossa se vaatii ulkonaliikkumiskieltoa iltaisin alaikäisille. Tarvitaanko Suomessa keskitettyjä kotiintuloaikoja lapsille ja nuorille? Aiheesta Aamu-tv:ssä keskustelivat Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila sekä tutkijatohtori Elina Pekkarinen Nuorisotutkimusverkostosta.

Suomen Vanhempainliiton mainokset bussipysäkeillä pysäyttävät: ”Ulkonaliikkumiskielto alaikäisille!” ”Varo valhetta!” ”Asuuko perheessäsi viinatrokari?”

Vanhempainliiton raju kampanja on herättänyt paljon keskustelua. Viimeisimpänä bussipysäkeille ovat tulleet mainokset, jossa alaikäisille vaaditaan ulkonaliikkumiskieltoa iltaisin.

- Alkuvuonna tehtiin selvitys, jossa valtaosa vastanneista vanhemmista toivoi, että kotiintuloajoista sovittaisiin yhdessä. Me tuodaan tämä viesti nyt esille ja toivotaan, että Suomeen syntyy kulttuuri, jossa me kaikki aikuiset kasvatetaan yhdessä, Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila toteaa.

Nuorisotutkimusverkoston tutkijatohtori Elina Pekkarinen ihmettelee vanhempainliiton kampanjaa ja kumoaa kampanjassa esitetyt väitteet.

- Meillä on kuuliaisin, fiksuin ja parhaiten käyttäytyvä nuoriso varmaan vuosikymmeniin. Jos pitkällä aikavälillä tarkastelee esimerkiksi rikostilastoja, niin alaikäisten rikollisuus on vähentynyt tuntuvasti 80-luvulta. Viimeiset 10 vuotta on pysyttykutakuinkin samoissa luvuissa, Pekkarinen sanoo.

Tällainen kampanja aiheuttaa aika skitsofreenisen tilanteen

Elina Pekkarinen

Vanhempainliiton Kurttila kuitenkin toteaa, että kampanjalla halutaan tavoittaa nimeomaan syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja vanhemmat.

- Onhan tämä hyvää kehitystä, ilman muuta. Mutta samaan aikaan meidän kaikista heikoimmassa asemassa olevat lapset, jotka tippuvat tästä yhteiskunnasta ulos, niin kyllä me toivotaan, että myös ne lapset ja ne perheet saavat nyt erityistä tukea meiltä jokaiselta aikuiselta siihen kasvatustyöhön, Kurttila vastaa.

Nuorisotutkimusverkoston asiantuntija sanoo ymmärtävänsä lastensuojelu-näkökulman, muttei allekirjoita väitettä, että pelkästään illalla ulkona liikkuminen altistaisi väkivallalle ja päihteille.

- Kun oikeuspoliittinen tutkimuslaitos on selvittänyt näitä 15-16 –vuotiaiden uhrikokemuksia, niin yllättäen esimerkiksi väkivaltakokemukset on useimmiten sisarusten taholta tulleita ja jos väkivallantekijä on aikuinen, niin se on yleensä äiti tai isä. Tämän kampanjan viesti siitä, että yksin ulkona liikkuminen altistaa väkivallalle ja päihteille, niin se ei valitettavasti yksiselitteisesti pidä paikkaansa.

- Tällainen kampanja aiheuttaa aika skitsofreenisen tilanteen, kun ajattelee meidän nuoria, että koulussa lappaa kaiken maailman delegaatioita katsomassa maailman fiksuimpia nuoria ja samaan aikaan meillä julistetaan sitten kadulla, että on viinatrokareita ja nuoret eivät saisi liikkua ulkona ja lapset on jotenkin kauhea uhka ja vaara tai he ovat uhassa ja vaarassa.

Lue seuraavaksi