Pomon perusfanista kuoriutui hovikuvaaja

Bruce Springsteen -fani Riku Olkkosen homma ei ole hullumpi: mies kiertää idolinsa Euroopan-keikoilla ja kuvaa minkä kerkeää.

kulttuuri
Riku Olkkosen valokuva Bruce Springsteenistä.
Yksityiskohta Riku Olkkosen valokuvasta Bruce Springsteenistä.Riku Olkkonen

Helsinkiläisen Riku Olkkosen Bruce Springsteen -fanitus alkoi vuonna 1985. Perusfanista on vuosien aikana kuoriutunut Pomon hovikuvaaja, joka näkee, kokee ja kuvaa viikonvaihteessa jo 50. Bruce-konserttinsa.

Olkkonen laskee, että hän on ottanut keikoilta noin 50 000 kuvaa. Ensimmäiset askeleet perusfanista ammatillisempaan suuntaan Springsteenin keikkaorganisaatiossa Olkkonen otti fanilehti Backstreetsin sivuilla.

- Siellä kuviani on julkaistu vuodesta 2003 lähtien. Vuonna 2007 sieltä lähestyttiin sähköpostilla ja kyseltiin, että haluanko lähteä kuvaamaan ns. virallisemmin Springsteenin Euroopan-kiertueita. Siihen pystyi vastaamaan vain myöntävästi, Olkkonen kertoo.

Fanitusta tietyissä rajoissa

Olkkonen kuuluu nyt pieneen kuvaajaporukkaan, jolla on mukava homma.

- Sain heti fotopassit ja muut. Kuvauslupani on voimassa keikoilla ja käytännössä saan liikkua keikoilla kaikkialla muualla paitsi pukuhuoneissa, Olkkonen sanoo.

Olkkosen Springsteen-kuvia on esillä Turun kaupunginkirjastossa Springsteenin Turun-keikkojen aikaan. Kuvaaja on valinnut näytille 41 kuvaa, jotka on otettu noin kymmenen vuoden aikana.

- Olen koittanut pistää näytille kuvia, jotka ilmentävät todellisuutta kiertueilla. Toivon, että niistä aukeaa oikeanlaisia fiiliksiä ja muistoja.

Olkkonen itse ei osaa laittaa omia kuviaan, muistojaan tai keikkojaan Springsteenin rinnalla paremmuusjärjestykseen.

- En ole sellainen paras-ihminen, vaikka tottakai makeita muistoja on paljon.

Riku Olkkosen valokuvanäyttely Springsteenistä Turun pääkirjaston musiikkiosastolla 3.- 30.6.2013.