Aurinkolämpö maksoi itsensä viidessä vuodessa takaisin

Aurinkoenergiaa voi suosia ympäristöseikkojen vuoksi. Paimiolainen Osmo Mäkitalo panostaa kuitenkin aurinkoenergiaan kustannussyistä.

Osmo Mäkitalo suunnittelee katolleen vesikiertoisten aurinkokeräimien seuraksi myös aurinkosähköpaneeleita. Kuva: Kalle Talonen / Yle

Hieroja Osmo Mäkitalon vaatehuoneesta löytyy monenlaista mittaria, putkea ja säiliötä. Hän nimittääkin leikkisästi komeroaan talon kalleimmaksi huoneeksi. Nippelipaljoutta katsellessa tulee mieleen, onko omakotitalon aurinkolämpöjärjestelmä käyttäjän kannalta kovinkin monimutkainen kokonaisuus. Mäkitalo kumoaa tämän luulon.

- Ei. Aurinkolämpö on äärimmäisen yksinkertainen asia. Tällä seinällä nyt sattuu olemaan muukin talon tekniikka. Aurinkolämpölaitteiston mukana seinään tulee yksi kaljakorin kokoinen laatikko, jossa on pari näppäintä. Alkusäätöjen jälkeen ei tarvitse tehdä mitään.

Aurinkoenergiaa voi ottaa talteen useammalla tavalla. Esimerkiksi kesämökeillä käytetään usein aurinkopaneeleita, jotka muuttavat auringon energian sähköksi. Mäkitalon 250 neliön yhdistetyn kodin ja työtilan katolla on kuitenkin viisi aurinkokeräintä, jotka tuottavat lämpöä, eivät sähköä.

Osmo Mäkitalon aurinkolämpöjärjestelmän hermokeskus löytyy vaatehuoneen perukoilta. Kuva: Kalle Talonen / Yle Turku

- Tällä ei ole mitään tekemistä sähkön kanssa. Katolla on 12,5 neliötä aurinkokeräimiä, joissa kiertää vesi. Ja se lämmittää asunnon lattialämmitysveden ja käyttöveden.

Pimeään vuodenaikaan Osmo Mäkitalo lämmittää pääasiassa puulla. 650 litran lämminvesivaraajat on sijoitettu takan savupiipun ympärille. Lämmöntuotantoon riittää auringon valo, erityisen lämmintä sään ei välttämättä tarvitse olla.

- Kun putsasin paneelit lumesta helmikuussa, niin heti ne lähtivät taas toimimaan, Mäkitalo kertoo.

Vesikiertoinen järjestelmä vielä suositumpi

Uusiutuviin energiamuotoihin erikoistuneen turkulaisen Aura Energian toimitusjohtaja Pekka Agge sanoo, että Osmo Mäkitalon suosima vesikiertoinen järjestelmä on kahdesta aurinkoenergiamuodosta suositumpi.

Jos luonnonsuojelu ja oma lompakko menevät samaan pakettiin, niin sehän on loistojuttu.

Osmo Mäkitalo

- Viime vuosiin verrattuna nimenomaan näistä esilämmityskeräimistä on tullut trendikkäitä. Toisaalta myös erilaiset hybridilaitokset, joissa esimerkiksi sähköaurinkopaneeleja yhdistetään tuulivoimaan, ovat nostamassa päätään.

Agge näkee, että Suomessa valmisteilla oleva sähkömarkkina-asetus on ratkaiseva asia esimerkiksi aurinkoenergian kannalta. Siinä määritellään muun muassa sitä, miten sähköyhtiöiden pitää ottaa ja ostaa sähköä takaisin verkkoon niiltä, jotka tuottavat sitä yli oman tarpeen.

- Tottahan se on merkittävää, jos teollisuusministeriön tulevassa päätöksessä saataisiin malli, jossa verkkoyhtiöt ostavat määrättyyn hintaan sähköä myös takaisin päin.

Sijoitetut rahat takaisin 5-6 vuodessa

Osmo Mäkitalon aurinkokeräimet asennettiin katolle vuonna 2007. Hinta oli silloin noin 4 000 euroa.

- Nyt kun paneelit ovat olleet katolla reilut viisi vuotta, niin tästä eteenpän hymyillään ja ollaan voiton puolella. Ne ovat maksaneet itsensä nyt takaisin. Takaisinmaksuhintahan tietysti aina riippuu paljon talon eristyksistä, sijainnista ynnä muista tekijöistä.

Kannattaa kerralla laittaa niin iso systeemi kuin varaaja kestää, ettei tarvitse heti ruveta laajentamaan.

Osmo Mäkitalo

Mitkä sitten olivat miehen alkuperäiset motiivit ryhtyä aurinkolämmittäjäksi?

- Ei luonnonsuojelu ole koskaan huono asia, mutta kyllä tässä tapauksessa oma lompakko oli kuitenkin se kaikkein tärkein asia. Jos ne menevät samaan pakettiin, niin sehän on loistojuttu.

Nyt Mäkitalo on viettänyt aikaa netissä tutkien erilaisia vaihtoehtoja myös aurinkosähkön tuottamiseksi. Hän aikoo asentaa aurinkolämpökeräimiensä seuraksi myös sähköpaneeleita.

Ainoa vinkki, jonka hän haluaa muille asiaa harkitseville antaa, on selkeä.

- Jos näitä aurinkovesipaneeleita asentaa, niin kannattaa kerralla laittaa niin iso systeemi kuin varaaja kestää, ettei tarvitse heti ruveta laajentamaan.