Tiiraajat valtaavat Hattelmalan lintutornin

Heikki Tiainen on harrastanut lintujen tarkkailua noin 50 vuoden ajan, mutta silti joka kevät harrastukseen syttyy uudelleen. Nyt Tiiraajat lähtee hänen johdollaan toista kertaa lauantain Tornien taistoon.

luonto
Tornien taisto -lintubongausta lintutornilla
BirdLife Suomi

Lauantaiaamuna käynnistyy ympäri Suomea Tornien taisto, BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Tornien taistoon lähdetään Kanta-Hämeessäkin jo 20. kerran.

Hämeenlinnassa Hattelmalan lintutornilla päivystää Heikki Tiaisen kipparoima Tiiraajat, jotka osallistuvat tornien taistoon nyt toista kertaa.

- Aikaiset aamut ovat kevään ja alkukesän parhaita hetkiä, kun linnut ovat aktiivisimmillaan ja luonto herää uuteen päivään. Tässä myös kokee olevansa hyödyksi tekemällä lintuseurantaa, jolla voi olla paikallisesti merkitystä, pohdiskelee Tiainen.

Kanta-Hämeeseen on ennustettu aurinkoista säätä Tornien taiston ajaksi. Bongaajia sääennuste miellyttää, kun torneissa ei tarvitse värjötellä sadevaatteissa, mutta aurinkoinen keli ja pilvetön taivas tuovat omat haasteensa mukaan.

- Jos on kovin kirkasta ja pilvetöntä, niin havaintojen tekeminen on vaikeampaa. Pieni pilvisyys helpottaisi lajien tunnistamista, sanoo Tiainen.

Lintuharrastaja huomaa ympäristön muutoksen

Hämeenlinnassa Heikki Tiainen on retkeillyt Hattelmalan järven ympäristössä 1970-luvun lopulta saakka ja samalla tehnyt havaintoja siitä, miten järven heikkenevä kunto on vaikuttanut lintumääriin.

- Lintulajistossa on tapahtunut muutoksia. Kun rannat kasvavat umpeen ja pensastumista tulee, niin useat lajit eivät uskalla pysähtyä järvelle, kuten aiemmin. Jotkut kahlaajat ja hanhet kyllä kiertävät järveä, mutta eivät innostu laskeutumaan, koska ranta-alueet ovat muuttuneet, kertoo Tiainen.

Vaikka lintutornit ovat etukäteen varattuja, niin suurella yleisöllä on lupa käydä torneilla tekemässä omia havaintojaan ja tutustumassa harrastukseen.