Joroisissa pian tarjolla valmis suunnitelma ekologisen asumisyhteisön perustamiseen

Kolman kylän ekologisen ja yhteisöllisen asumisen projektiin etsitään nyt rakentajia. Tarkoituksena on tehdä viimeistä piirtoa myöten valmiit suunnitelmat yhteisössä asumisesta kiinnostuneille perheille.

Kolma, Joroinen

Joroisissa yhteisöllisen asumismuodon suunnittelu Kolman kylälle etenee. Yhteisöllisen ja ekologisen asumisen teemoilla itseään markkinoiva hanke aloittaa nyt kumppaneiden, kuten talotehtaiden etsimisen.

- Keskusteluja on käyty talotehtaiden ja esimerkiksi jätevesijärjestelmien toimittajien kanssa. Savonia ammattikorkeakoulussa eräs opiskelijaryhmä selvittää alueen energiantarvetta, projektipäällikkö Markku Levänen kertoo.

Tavoitteena on tehdä mahdollisimman valmis suunnitelma yhteisöllisen ja ekologisen asumistavan aloittamiseksi Kolman kylällä.

- Mitään valmista ei kuitenkaan rakenneta vaan toteuttaminen jää yhteisöasumisesta kiinnostuneiden perheiden vastuulle. Suunnitelmat tehdään kuitenkin niin tarkasti, että rakentamisen voi aloittaa suoraan, Levänen tähdentää.

Kiinnostuneita perheitä toistaiseksi vähän

Käytännössä yhteisöön haluavat henkilöt rakennuttaisivat Kolman koulun läheisyyteen omakotitaloja, joilla on yhteisiä tiloja, esimerkiksi talli tai kanala. Ekologisuus on tarkoitus huomioida eri tavoin esimerkiksi energiankäytössä, vesi- ja jätevesijärjestelmien tekemisessä ja vaikkapa rakentamalla kuivakäymälät kaikkiin taloihin.

- Mikä asukkaita sitten voisi kiinnostaa.

Yhteisöstä kiinnostuneita perheitä on ollut toistaiseksi vähän. Hanketta on markkinoitu parilla messuilla.

- Muutaman nuoren perheen kanssa on keskusteltu. Tähän tarvitaan oikeastaan vain yksi perhe, joka on halukas viemään projektia toteutuksen tasolle, Levänen sanoo.