1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Majavatuhot ylittävät jo hirvieläintuhot

Majavakanta on voimistunut selvästi Satakunnassa. Viimeisimmän, kolme vuotta sitten tehdyn arvion mukaan euroopanmajavia elelee maakunnassa parisen tuhatta yksilöä. Syksyllä tehtävän uuden kanta-arvion odotetaan nostavan lukua reilusti. Majavien aiheuttamien tuhojen määrä nousee jo ohi hirvien aiheuttamista tuhoista, arvioidaan Satakunnan riistakeskuksesta.

luonto
Euroopanmajava ui vedessä iltahämärässä.
Euroopanmajava lähtee liikkeelle iltahämärässä ja on erittäin arka eläin. Kuvassa uiva euroopanmajava elelee Kokemäen Sonnilanjoessa.Jari Pelkonen / Yle

Satakunnan nimikkoeläimeksikin nimetyllä euroopanmajavalla menee nyt hyvin, ja jo kertaalleen sukupuuttoon hävitetyn kannan oletetaan voimistuneen viime vuosina selvästi. Euroopanmajava palautettiin Suomen luontoon Porin seudulle, josta se on levittäytynyt viimeisimpien havaintojen mukaan maakunnan reunamille asti.

- Kyllä yleinen tuntuma on, että majavakannalla menee hyvin. Kanta on ehkä pikkaseen kasvamaan päin ja esiintymisalue on kasvanut, kertoo riistapäällikkö Antti Impola Satakunnan riistakeskuksesta.

Majavatuhot jo mittavat

Euroopanmajava elää pienissä puroissa ja ojissa, joita se ahkerasti patoaa kaatamalla paksujakin puita virtaan. Majavien rakentamien patojen vuoksi vesi nousee metsiin ja aiheuttaa myös tuhoja talousmetsille. Antti Impola arvioi majavien aiheuttamat tuhot merkittäviksi Satakunnassa.

Majavakannalla menee hyvin.

Riistapäällikkö Antti Impola

- Kyllähän majava ilman muuta jonkun verran vahinkoa aiheuttaa. Uskoisin, että tällä hetkellä esimerkiksi merkittävämpää vahinkoa kuin hirvieläimet, Impola sanoo.

Metsästys vaikeaa

Majavan metsästäminen vaatii metsästäjältä kykyä olla hiljaa passissa pitkiäkin aikoja, sillä euroopanmajava on äärimmäisen arka eläin. Satakunnan riistakeskus myöntää majavan pyyntilupia vuosittain noin 250 kappaletta. Metsästäjien saaliiksi Satakunnassa joutuu vuosittain noin 200 majavaa. Vappuna päättynyt metsästykausi tuotti aiempia vuosia laihemman saaliin.

Kevään kelit eivät majavanpyyntiä suosineet.

Riistapäällikkö Antti Impola

- Kyllä mulla sellainen käsitys on, että kevään kelit eivät majavanpyyntiä suosineet ja saalismäärät jäävät sen takia pienemmäksi, Impola arvioi.

Kanadanmajava valtaamassa euroopanmajavan elintilan

Suomessa elää tällä hetkellä kaksi eri majavakantaa. Läntisen Suomen euroopanmajavat joutunevat kilpailemaan tulevaisuudessa elintilastaan muualla suomessa elävän kanadan majavan kanssa. Viimeisimmän tiedon mukaan kanadan majava on valtaamassa elintilaa myös lännessä. Kantojen levittäytymistä tutkitaan mm. saaliiksi saatujen majavien kallotutkimuksilla.

- Paikoitellen nämä kannat alkavat olla lähellä toisiaan. Se kokemus mikä on, on sellainen, että jos nämä samoilla alueilla on, niin kyllä se eurooppalainen joutuu sieltä väistymään, Impola kertoo.

Impola toivoo, että metsästäjillä on intoa myös jatkossa majavajahtiin, sillä metsästys on ainoa keino estää kanadanmajavan levittäytyminen euroopanmajavan elinalueille.

- Ihan helppo tehtävä se ei kyllä ole, Impola sanoo.

Lue seuraavaksi