1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Trendikäs suojaa silmänsä värillisillä peililinsseillä

Aurinkolasien perustarkoitus on suojata silmät auringon ultraviolettisäteiltä, tuulelta ja pölyltä. Ulkonäkömerkitystä ei kuitenkaan pidä unohtaa. Ammattilainen veikkaa, että kuuminta hottia aurinkolaseissa ovat nyt värikkäät peililinssit.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Aurinkolaseja on moneen lähtöön. Ammattilaisten iloksi aurinkolasien käyttö on omaksuttu osaksi sekä auringon ultraviolettisäteiltä suojautumista että pukeutumista.

- On tummia laseja, joita käytetään silmien suojaamiseen auringolta, häikäisyltä ja esimerkiksi lentävältä pölyltä, sanoo optikko Ari Känsälä Optiset -liikkeestä Vaasasta.

- Muita aurinkolasityyppejä ovat vaaleampilinssiset, pukeutumisen asusteena käytettävät lasit ja urheilulasit, joilla voidaan esimerkiksi erityyppisten linssien avulla saada parannettua näkemistä urheilutilanteessa. Esimerkiksi golfissa voidaan saada kontrasteja paremmaksi aurinkolasien linssien avulla, Känsälä kertoo.

Halpislasit lottoarvontaa

Suomen kesässä silmien suojaaminen on tärkeää, vaikka meillä ei kirkkaimmilla helteillä herkutellakaan. Aurinkolaseihin saa ja kannattaa pukeutua ympäri vuoden.

- Varsinkin keväällä, kun lumi heijastaa aurinkoa, on silmien suojaamisesta huolehdittava, Ari Känsälä sanoo.

- Lapsen silmän mykiö eli linssi on kirkas ja läpäisee uv-säteilyä aikuisen silmää paremmin, siksi erityisesti lapsen silmät pitää suojata.

Markettiaurinkolasit eivät saa silmälasiammattilaiselta pelkästään kiitosta.

- Halpislasien ostaminen on lottoarvontaa. Kovin halvalla ei kovin hyvää voi olettaakaan saavansa, Ari Känsälä toteaa.

- Kunnon aurinkolaseissa valontaitto-ominaisuuksien pitäisi olla virheettömät, lasit eivät saisi heikentää näöntarkkuutta tai vähentää oleellisesti silmien kontrastiherkkyyttä, eivätkä vääristää luonnollisia värejä, ellei sitä käyttötarkoituksen vuoksi erikseen haluta, Känsälä listaa.

Peililinssit kuuminta hottia

Muoti muuttuu aurinkolaseissakin. Nykylasit ovat kohtuullisen kookkaita ja suojaavat myös fyysisesti tuulelta ja pölyltä. Ulkonäkö on kuitenkin edelleen lasinhankkijan ykkösprioriteetti.

- Kaikki muu jää sen jälkeen - ja se on ihan hyvä näinkin, Ari Känsälä naurahtaa.

- Alamme olla vähitellen siinä tilanteessa, että maailman muotivirtaukset näkyvät samaan aikaan kuin muuallakin. Se, mikä nyt olisi hottia on värilliset peililinssit. Siitä näyttää nousevan seuraava megatrendi ainakin hetkeksi, Känsälä vinkkaa.