On sitä ankkoja ennenkin uitettu - katso video

Yle Uutiset kertoi torstaina 16,5-metrisestä muoviankasta eli nykytaideteoksesta, joka uitettiin satamaan Hongkongissa. Teos on herättänyt runsaasti huomiota eri puolilla maailmaa. Samankaltainen taidetapaus koettiin Suomen Turussa jo 14 vuotta sitten.

kulttuuri
Posankka

Hollantilaistaiteilija Florentijn Hofmanin ankka on kyntänyt meriä vuodesta 2007. Se on tervehtinyt retkillään muun muassa japanilaisia, australialaisia ja eteläamerikkalaisia. Torstaina nykytaideteosta pääsivät ihailemaan ja ihmettelemään hongkongilaiset.

Turussa koettiin vappuna vuonna 1999 samankaltainen uiva taideilmiö, kun taiteilija Alvar Gullichsenin luoma 7,5 metriä korkea Posankka-patsas lipui Aurajokeen ihmisten hämmästeltäväksi. Posankka siirrettiin keväisen Aurajokiuintinsa päätteeksi nykyiselle paikalleen Helsinginkadun varteen.

Hongkongilaistaiteilijan ankkaa on kuvailtu kerrostalon korkuiseksi. Turussa on koettu ja nähty sekin ihan oikeasti, kun Turun telakalla valmistettu maailman ensimmäinen siirrettävä kerrostalo ui Aurajokisuulle 8. syyskuuta vuonna 2011.

Vaaleanpunainen outo unelma

Nyt jo teini-ikään kasvanut Posankka herätti jo alkuaikoinaan huomiota ja hilpeyttä ainutlaatuisella geeniperimällään: taiteilijan mukaan se on kumiankan ja marsipaaniporsaan yhdistelmä. Posankan pehmeä, vaaleanpunainen olemus, kirkkaansiniset silmät ja saparohäntä keräävät edelleen ja ansaitusti erityisesti ulkopaikkakuntalaisten huomiota.

Posankka on erityisesti lasten suosikki ja turkulaiset ovat jo tottuneet sen omituisenhurmaavaan olemukseen. Posankka pidetään Turussa kiinni ajan hengessä: jouluksi se saa tonttulakin ja vappuna ylioppilaslakin.

Posankan tilasi aikoinaan Pro Cultura -säätiö, osana Turun kaupungin veistoskaupunkihanketta.