1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kansanedustajat: Valtio omistajaksi telakkateollisuuteen

Kari Uotilan (vas.) mielestä valtion pitäisi "nyt jos koskaan" reagoida telakkateollisuuden turvaamiseksi. Mauri Pekkarinen (kesk.) vaatii, että STX:n telakat tulee hankkia suomalaisomistukseen.

Eduskunnassa on vaadittu valtiota kantamaan päävastuuta Suomen telakkateollisuuden tulevaisuudesta, kun julkisuuteen on vuotanut tietoja korealaisen STX:n aikeesta myydä Suomessa sijaitsevat telakkansa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja puolueen telakkatyöryhmän puheenjohtaja Kari Uotila peräsi perjantaina valtiolta nopeaa reagointia asiassa. Hänen mielestään Suomen meriteollisuuden keskittymä ei tule toimeen ilman elinvoimaista telakkateollisuutta.

- Valtion on tässä tilanteessa otettava ohjat käsiinsä ja varmistettava alan tuomien työpaikkojen, osaamisen ja veroeurojen pysyminen kotimaassa, Uotila sanoo.

Hänen mukaansa nyt jos koskaan on tilanne, jossa valtion tulisi vakavasti harkita uusia omistusjärjestelyjä.

- Valtiolla on nyt tilaisuus lähteä telakkateollisuuden ankkuriomistajaksi, Uotila kirjoittaa. Samalla alan tueksi tulisi koota laaja kotimainen rahoitus. Uotila kartoittaisi myös mahdollisuudet yhteistyöhön venäläisten sijoittajien kanssa.

Pekkarinen: Telakat suomalaisomistukseen

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen puolestaan sanoo, että valtion on kannettava päävastuu telakkaratkaisuissa.

Pekkarinen toteaa, että valtion on kuukausien haparoinnin jälkeen viimeistään nyt varmistettava suomalaisen telakkateollisuuden tulevaisuus.

- STX Finlandin telakat tulee hankkia suomalaisomistukseen, hän sanoo.

Kymmenet yritykset ovat valmiita omistajiksi, mutta käytännössä se ei ole mahdollista ilman valtion mukaantuloa, Pekkarinen sanoo. Väliaikaista valtion enemmistöomistustakaan ei tulisi kavahtaa.

Myös eduskunnan valtiovarainvaliokunnan työ- ja elinkeinojaoston puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.) on sitä mieltä, että valtion on lähdettävä omistajaksi telakkayhtiöön. Hänen mukaansa on neuvottelukysymys, tapahtuuko se valtion sijoitusyhtiön Solidiumin avulla tai jollain muulla järjestelyllä.