1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hannu Lintu: Soittajille lisää palkkaa ja paremmat soittimet

Hannu Linnun kausi Tampere Filharmonian ylikapellimestarina on viimeistä konserttia vailla. Hänen utopiassaan tamperelaisorkesterissa maksettaisiin parempaa palkkaa kuin muissa maan orkestereissa.

kulttuuri
Hannu Lintu Tampere-talossa
Antti Eintola / Yle

- Olen viihtynyt Tampereella erittäin hyvin. Täällä on saavutettu valtavan hienoja asioita. Meillä on tässä orkesteri, joka on yksi Suomen parhaimpia. Asioiden mennessä täysin kohdalleen, se on ihan samalla tasolla kuin mikä tahansa Suomen hyvistä orkestereista, vakuuttaa Radion sinfoniaorkesterin, RSO:n ylikapellimestariksi siirtyvä Hannu Lintu.

Vuodesta 2009 tähän kevääseen Tampere Filharmoniaa johtaneen Linnun mukaan orkesterille on kasvanut erityisen hieno sointi-identiteetti, johon monikaan ei pysty tässä maassa.

Tampereelle tullessaan Lintu päätti, että Tampere Filharmonia kohoaa merkittävälle pohjoismaiselle tasolle.

- Sanoisin, että tämä on jopa hieman enemmän kuin merkittävä pohjoismainen orkesteri.

Helsingin palkkoja jäljessä

Seuraava askel orkesterilla olisikin kansainvälistyminen. Taso nimittäin yltää lähelle hyviä eurooppalaisorkestereita, Lintu kehuu.

Toivottavasti Tampereen kaupunki näkee, että heillä on käsissään tällainen edustuskortti, jonka voi lähettää mihin tahansa.

Hannu Lintu

- Toivottavasti Tampereen kaupunki näkee, että heillä on käsissään tällainen edustuskortti, jonka voi lähettää mihin tahansa.

Se, mitä Tampere Filharmonia ja sen soittajat nyt tarvitsisivat, olisi palkankorotus.

- Täällä tullaan palkoissa hieman jäljessä Helsingin orkestereita, Lintu tietää.

Ylikapellimestarin mukaan on kaksi asiaa, joilla varmistetaan se, että nuoret soittajat ovat kiinnostuneita orkesterista ja myös pysyvät siinä. Toinen on musiikillinen taso ja toinen on raha.

Lintu esittää utopistisen idean

Hyvä orkesteri ja mainiot kapellimestarit houkuttavat soittajia, mutta soittajat haluavat myös kunnon palkkaa työstään.

Ihan utopistisesti sanottuna minä nostaisin tämän orkesterin palkat ylemmäksi kuin minkään muun suomalaisen orkesterin.

Hannu Lintu

- Ihan utopistisesti sanottuna minä nostaisin tämän orkesterin palkat ylemmäksi kuin minkään muun suomalaisen orkesterin. Siinä olisi yksi vakuus sille, että orkesterin kokoonpano pysyy tiukasti samana pidemmän ajan ja soittajien kierto vähenisi, Hannu Lintu perustelee.

Kunnon palkka olisi Linnun mielestä myös taiteellinen takuu. Lisäksi paremmat soittimet nostaisivat Tampere Filharmonian laatua entisestään.

- Jos orkesterille antaisi esimerkiksi vanhat italialaiset jousisoittimet, sen sointi muuttuisi entisestäänkin värikkäämmäksi ja lämpimämmäksi.

Tosin raha ja soitinten laatu eivät ole vain tamperelaisten ongelma. Samoihin pulmiin törmätään koko Suomen orkesterielämässä, Lintu muistuttaa. Onneksi orkestereissa silti on aineksia kansainväliselle tasolle.

Lue seuraavaksi