yle.fi-etusivu

Suomen lentosammutusta kehitetään - Jämijärvellä suurharjoitus

Jämijärven lentokentän läheisyydessä järjestetään kolmipäiväiset lentosammutusharjoitukset. Harjoitukset aiheuttavat voimakasta savua ympäristöön.

Kotimaa
Sammutuslentokone tyhjentää vesisäiliönsä
Sammutuslentokone tyhjensi vesisäiliönsä Moskovan lähistöllä sijaitsevan Belomutin kylän lähistöllä riehuvan metsäpalon sammuttamiseksi 30. heinäkuuta.Juri Kochetkov / EPA

Lentosammutus- ja johtamisharjoitukseen Jämijärvelle osallistuu noin viisikymmentä ihmistä eri puolilta Suomea. Vuosittaisen harjoituksen tarkoituksena on kouluttaa uusia lentosammutuspäälliköitä ja kehittää lentosammutuksen tehokkuutta.

- Sisäasiainministeriön tavoitteena on, että jokaisesta pelastuslaitoksesta ympäri maan löytyisi lentosammutuspäällikkö, harjoituksen johtaja Matti Hurula kertoo.

Tavoitteena on, että jokaisesta pelastuslaitoksesta ympäri maan löytyisi lentosammutuspäällikkö

Harjoituksen johtaja Matti Hurula

Harjoituksissa on mukana viisi Suomen Lentopelastusseuran lentokonetta ja Rajavartiolaitoksen helikopteri. Helikopterilla harjoitellaan metsäpalon sammutusta tiistaina. Lentotoimintaa on maanantaista keskiviikkoon aamuyhdeksästä alkaen.

Varsinaista tulta ei tehdä mihinkään, vaan Puolustusvoimat hoitavat metsäpalon lavastamisen savupommeilla. Lentokentän läheisyydessä savu voi olla varsin voimakasta.