Risto Dufva: ” Into ja aito heittäytyminen tärkeämpää kuin puuttuvat nimet”

Leijonajoukkueen pitkäaikainen kakkosvalmentaja Risto Dufva puolustaa maajoukkueen edustuspaidasta kieltäytyneitä huippupelaajia.

urheilu
Risto Dufva
Juho Liukkonen / Yle

Vuodet 2005-2010 maajoukkueen kakkosvalmentajana toiminut Dufva sanoo suoraan, että pelaajan on reilumpaa kieltäytyä kuin lähteä epävarmana kisoihin.

- Onneksi innokkuus ja aito heittäytyminen ovat se tärkein polttoaine kilpaurheilussa ja erityisesti jääkiekossa.

- Paremman joukkueen saa niistä pelaajista, joilla on kova into ja halu kuin niistä, jotka tulisivat pitkän harkinnan jälkeen.

Dufva arvioi, että Suomella on täysin menestykseen kykenevä ryhmä, jos asiat napsahtelevat kohdalleen.

- Pelaajien väliset erot ovat kuitenkin pieniä, vaikka kärkinimiä puuttuukin. Vielä 90-luvun alussa maajoukkueen runko oli verrattain pieni ja yksittäisen pelaajan poissaolo vaikutti paljon.

"Voi käydä klassisesti"

Dufva ei halua lähteä veikkailemaan Suomen sijoitusta etukäteen. Turnauksen edetessä yksittäiset ottelut ja pienet asiat niiden sisällä vaikuttavat lopulliseen tulokseen.

- Menestyksen kannalta on ratkaisevaa, että turnauksen aikana tapahtuvat yksittäiset asiat palvelevat sitä hetkeä, jolloin pelataan ratkaisevaa ottelua ja minuuttia.

- On selvää, että turnauksen aikana tapahtuu sekä hyviä että huonoja asioita. Ja niiden tulisi vahvistaa joukkuetta sitä ratkaisuhetkeä varten.

- Voi hyvinkin käydä klassisesti, että Suomi menestyy hyvin, vaikka joitakin kärkinimiä on poissa.

Moskovan halli hiljeni

Raumon Lukkoa nykyisin valmentama Dufva jäi maajoukkueesta sivuun vuoden 2010 olympialaisten jälkeen. Kuudesta kaudesta palkintokaapissa on yhteensä neljä olympia- ja MM-mitalia. Kirkkain jäi kuitenkin saavuttamata.

Uran hienointa maajoukkuehetkeä Dufvan ei tarvitse kauaa miettiä. Se tapahtui Moskovan MM-kisoissa 2008.

- Välieräottelu Venäjää vastaan tilanteessa, jossa isäntäjoukkue ei ollut hävinnyt kertaakaan.

- Kun Koivun Mikko teki ratkaisumaalin jatkoajalla niin tunnelma oli epätodellinen. Yli kymmenen tuhannen hengen halli hiljeni kuin veitsellä leikaten. Me juhlimme pukukopissa aika riehakkaasti.