Kierrätystehtaalla pelastetaan maailma

Helsingin Kaapelitehdas muuttuu viikonloppuna Kierrätystehtaaksi. Kuudetta kertaa järjestettävä tapahtuma esittelee kestävää elämäntapaa ja ekologisia kulutustapoja.

kierrätys
kierrätystehdas, kierrätys, ekologinen, ekologisuus
Kierrätystehdas järjestetään nyt kuudetta kertaa. Sami Mannerheimo

Jos kaikki tekisimme ekologisia valintoja, maailma voi vielä pelastua.

Aija Rouhiainen

Helsingin Kaapelitehdas muuttuu viikonloppuna Kierrätystehtaaksi. Kuudetta kertaa järjestettävässä tapahtumassa on esillä ekologisesti valmistettuja tuotteita, ilmainen kierrätyskirppis ja työpajoja, joissa pääsee kokeilemaan käsillä tekemistä.

Suurin rooli on vaatteilla ja asusteilla, ja tapahtumassa nähdäänkin useita ekologisten vaatteiden muotinäytöksiä. Kierrätystehtaan kantava voima, vaatesuunnittelija Aija Rouhiainen uskoo, että kierrättämällä voi jopa pelastaa maailman.

- Kierrättäminen on aina vaihtoehto, puhutaan sitten sisustuksesta tai vaatteista. Jos kaikki tekisimme ekologisia valintoja, sanoisin kyllä, että maailma voi vielä pelastua.

Vanhasta uutta, helposti

Kierrätystehdas pyrkii toimimaan kestävän elämäntavan näyttämönä. Yksi suurimmista nykyelämän epä-ekologisista kulutuskohteista ovat vaatteet.

Parasta, mitä voi tehdä, on olla kokonaan ostamatta uutta tai ainakin ostaa käytettyä.

Aija Rouhiainen

Aija Rouhiaista ketjuliikkeiden huonolaatuiset vaatteet kauhistuttavat.

- Ketjuliikkeet puskevat ulos järkyttävän määrän huonolaatuista vaatetta, jotka eivät kestä mitään! Materiaalit eivät kestä pesuja, saumat alkavat nopeasti vetää ja kankaat nyppyyntyvät.

Vielä 20 vuotta sitten vaatemateriaalit oliva Rouhiaisen mukaan kestävämpiä. Tuon ajat vaatteet löytyvätkin yhä käyttökelpoisina kirpputoireilta, ja niitä kannattaisi suosia.

- Huonolaatuiselle vaatteelle ei oikein voi jälkeenpäin tehdä mitään, kun se muutaman pesun jälkeen hajoaa. Parasta, mitä voi tehdä, on olla kokonaan ostamatta uutta tai ainakin ostaa käytettyä.

Kierrätystehtaalla opetetaan myös tuunausta, eli vanhan muokkaamista uudeksi. Viikonlopun työpajoissa pääsee esimerkiksi muokkaamaan nahanpaloista avaimenperiä, muotoilemaan armeijan vanhoista kankaista reppuja ja ompelemaan vanhoja vaatteita itselle istuviksi.

Vaatesuunnittelija Aija Rouhiaisen mukaan tuunaaminen on helppoa, kunhan muistaa pysyä luovana.

- Ei tuunatakseen vaatteita tarvitse olla todella kätevä käsistään tai ompelutaitoinen. Tuunauksessa on kyse yksilöllisten vaatteiden tekemisestä omilla käsillä, keinoja on niin paljon, että tumpelompikin osaa varmasti.