Urkuri istutti pillit Harley Davidsoniin

Suomen Moottoripyörämuseon kesä tarjoaa niin Sliippareiden vaaleanpunaista kevätmopoa kuin urkupillisooloiluakin. Maailman ensimmäinen moottoripyöräkonsertto esitetään elokuussa.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Elokuussa Suomen Moottoripyörämuseo ja diplomiurkuri Erkki Krohn lyövät hynttyyt yhteen. Syntyy maailman ensimmäinen moottoripyöräkonsertto, jossa Moottoripyörämuseon pomo Riku Routo heittää Harrikalla sooloon.

- Mä olen urkuri ja otin pillit kainaloon. Nyt ne on istutettu Harley Davidsoniin ja Riku soittaa niitä ja Marzi Nyman sähkökitaraa, Krohn kertoo.

Mä olen urkuri ja otin pillit kainaloon.

Erkki Krohn

Routo lupaa, että rokkenrollia on luvassa. Sooloa harjoiteltiin jo viime syksynä.

- Urkuviikoilla treenattiin Pikkuveskulla. Soitin Smoke on the Waterin ja se meni kuulemma ihan hyvin, Routo hehkuttaa.

Sliippareita ja historian havinaa

Suomen Moottoripyörämuseo avaa ovensa yleisölle lauantaina 4. toukokuuta. Tällekin kesällä on koottu aivan uusi näyttely.

Moottoripyörämuseon pääseinustalle on tehty aidonnäköinen Berliinin muuri. Kaksipyöräiset on jaettu kahtia muurin molemmin puolin.

Museon pomo Riku Routo ja vaaleanpunainen kesämopo. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

- Tämä tarina alkaa Hitlerin rakettitehtaalta, josta yksi asiantuntija vei tietämyksensä moottoripyöräteollisuuteen. Tämä näyttely mukailee tätä tarinaa, ja päättyy vuoteen -76, kertoo museon asiantuntija Jari Huovinen.

Myös Sleepy Sleepers on edustettuna tämän vuoden näyttelyssä.

- Pojat teki laulun jo kauan aikaa sitten, että kesämopo vaaleanpunainen. Siinä se nyt on. Ja Saaran Jawa, ja Onni Suurosen surmanajovehkeet, ja Madon vanha tyttöystäväkin tuossa lepäilee, naurahtaa Routo, ja osoittaa ilmalla täytettyä muovinukkea, joka makaa mopon päällä.

"Tämä on se kesä, kun lahtelaiset tulevat tänne"

Moottoripyörämuseolla alkaa Roudon sanoin 3. tuotantokausi. Vaikka paikka on kolmen kesän aikana vakiinnutettu, aiheuttavat lahtelaiset itse eniten työsarkaa.

- Jostain syystä tämä on liian lähellä. Mä tiedän, että tää on se kesä, kun lahtelaiset tulevat tänne. Niin paljon on lahtelaisia firmoja ja yhteisöjä täällä käynyt, että kyllä se sana leviää.

Moottoripyörämuseon avajaisiin saapui perjantaina mediaa myös Venäjältä. Venäläiset ovatkin Roudon mukaan tärkeä kohderyhmä myös Moottoripyörämuseolle.

Niin paljon on lahtelaisia firmoja ja yhteisöjä täällä käynyt, että kyllä se sana leviää.

Riku Routo

- Venäjällä ei ole tällaisia moottoripyöriä nähty. Siellä on isot, kasvavat markkinat ja harrastus nousee siellä hurjaa vauhtia. Meillä on hyvin mono oven välissä, Routo toteaa.