Kun äitiys on myös työ, kodin ovi on enemmän auki

Ristiinalainen Pirjo Muhonen saa äitienpäivänä Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena merkittävästä työstä kasvattajana. Pirjo Muhonen on työskennellyt perhepäivähoitajana ja toimii edelleen myös sijaisäitinä.

Kotimaa
Pirjo Muhonen
Pirjo Muhonen

Muhosten perheessä on ollut useita sijoituslapsia ja perheeseen on myös adoptoitu kaksi lasta. Pirjo Muhonen kertoo, että kotona asustaa vielä kolme lasta.

- Meillä on kolme omaa lasta, kaksi adoptiolasta tai -aikuista, ja sitten on yksi sijoitettu nuori. Että kyllä tässä äitiys vielä jatkuu täydeltä terältä, kertoo Pirjo Muhonen.

Muhonen opiskeli aikanaan perhepäivähoitajaksi. Työskennellessään kerho-ohjaajana ja perhepäivähoitajana hän kiinnostui perhehoidosta. Sijaisvanhempikurssin jälkeen perheeseen tuli ensimmäinen kehitysvammainen sijoituslapsi, muutaman vuoden kuluttua toinenkin. Heidät molemmat adoptoitiin perheeseen.

Kun äitiys on myös työ, oma äitiys on välillä tarkassa puntarissa.

- Kyllä siinä tulee mietittyä. Perhe ei kuitenkaan silloin ole tavallinen perusperhe, kun siihen on sijoitettu lapsia ja nuoria. Sitä ollaan vähän enemmän aukaistu ne ovet julkisesti, kertoo Muhonen.

Pirjo Muhonen ei koe olevansa superäiti, vaan kuvailee itseään tavalliseksi maalaisäidiksi. Sijaisäitiyttä harkitsevia hän kehottaa miettimään, ovatko kodin perusasiat kunnossa.

- Raamit pitää olla kunnossa, parisuhteen pitää olla hyvä, koti eheä, mutta ei siinä sen kummempaa, ihan tavallinen perhe. Tietysti sitoutumista se vaatii, koska tämä työ on kiinnipitävää, hän pohtii.

Erilainen äitienpäivä luvassa tänä vuonna

Tavallisena äitienpäivänä Muhosilla on huomioitu äitiä.

- Normaali äitienpäivä on sellainen, että isä ja lapset keittävät äidille kahvia ja laittavat kahvipöydän kuntoon, valmiiseen pöytään saa mennä, sanoo Muhonen.

Vaikka Muhosia on palkittu aiemminkin, Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin vastaanottaminen jännittää.

- Varmaan tilaisuus on juhlava, en ole Niinistöä ennen kasvotusten tavannut, että sillä lailla jännittävää, hymyilee Muhonen.

Äitienpäivänä 12. toukokuuta palkitaan 34 kasvattajana ansioitunutta äitiä Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalilla. Palkittavat äidit omaisineen osallistuvat Säätytalolla pidettävään äitienpäiväjuhlan, jonka järjestää Mannerheimin Lastensuojeluliitto yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kunnioittavat juhlaa läsnäolollaan. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko esittää juhlassa valtiovallan tervehdyksen. Juhlapuheen pitää Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland.