"Asiakkaita kuunnellen on tämä 20 vuotta mennyt"

Pienen erikoisliikkeen menestyksen salaisuus on erikoistumisessa ja joustavuudessa. Asiakkaiden kuunteleminen ja pysyminen ajan hermolla ovat pitäneet askarteluliikkeen pystyssä pienellä paikkakunnalla, kertoo yrittäjä Terhi Saviniemi Janakkalan Tervakoskelta.

Kotimaa
Terhi Saviniemi näyttää lapsuusaikojensa kirjailtua mekkoa, jonka hänen äitinsä on tehnyt
Nina Keski-Korpela / Yle

Terhi Saviniemi on pitänyt askartelu- ja ompelutarvikeliikettä jo 20 vuoden ajan pienessä Tervakosken taajamassa Janakkalassa. Kunnioitettava saavutus erikoisliikkeelle, joka aloitti keskellä pahinta lamaa - ja yrittäjä oli aloittaessaan vasta 20-vuotias.

- En ehkä olisi rohjennut, elleivät äiti ja isä olisi olleet suurena tukena silloin. Aluksi ajattelin, että teen tätä sen aikaa, kunnes keksin mitä teen isona. 20 vuotta nyt on mennyt ja oma ura on löytynyt täältä, tykkään työstäni ja nautin tästä, lähes joka aamu tulen mielelläni töihin, Saviniemi kertoo.

- Silloin vuonna 1993, kun aloitin, oli lama ja minullakin lainan korkoprosentti pankissa yli 12. Jälkeenpäin mietin, että miettikö sitä silloin mitään. Hyvin siitäkin selvittiin.

Erikoistuminen ja joustavuus menestyksen salaisuus

Miten näin erikoistunutta liikettä voi pitää pystyssä näin pitkään?

- Ehkä juuri riittävä erikoistuminen ja toisaalta joustavuus, eli jos ei jotain asiakkaan haluamaa tuotetta ole, niin tilataan. Pitää kuunnella, mitä asiakkaat haluavat, ja seurata trendejä. Asiakkaita kuunnellen on tämä 20 vuotta mennyt.

Pitää kuunnella, mitä asiakkaat haluavat, ja seurata trendejä.

Terhi Saviniemi

Lama ei juuri iske alaan, sillä juuri huonon taloustilanteen aikaan käsityötarvikkeet menevät kaupaksi.

- Kun aletaan puhua lamasta, niin silloin aletaan tehdä itse, kun valmiin ostaminen on kalliimpaa. Toisinaan se tosin näkyy notkahduksina, kun enemmän mediassa huudetaan, että on lama, pitää säästää, mutta minulla on vakioasiakaskunta omalta kylältä ja lähipaikkakunnilta, aina jollekin jotain tarttuu.

Saviniemen mukaan yrittäjän pitää potkia samassa veneessä mukana kuin asiakkaansa. Alan trendit ja uusimmat hitit on tiedettävä, aikaa seurattava.

- Onneksi on aika helppoa kun on internet ja Facebook ja edustajat tulevat esittelemään messusaldot, ei tarvitse lähteä Tervakoskelta mihinkään, hän naurahtaa.

Arkiluovuus tärkeä osa elämää

Yrittäjä Terhi Saviniemi kehottaa kaikkia arkiluovuuteen. Hän itse tekee käsillään jotain joka päivä.

- Telkkarin katsominen ilman käsityötä on tuskaa!Jos ei muuta niin sukanvartta, jopa elokuvissa kudon sukanvarren, kantapäästä en suoriudu pimeässä. Voi kun saisi jostain muutaman tunnin lisää arkeen!

Tässä nykyajan hektisessä työelämässä on tärkeää, että saa itseään ilmaistua muutenkin kuin työllä.

Terhi Saviniemi

Käsitöiden tekeminen on hetki itselle, kertoo Saviniemi.

- Saa tyhjennettyä päivän kiireistä ajatukset, koska käsillä tekeminen vie synkät ajatukset pois, tai ne ohitetaan sillä, että otetaan aikaa itselle. Ei siinä mietitä työasioita, kun luovuutta käytetään. Tässä nykyajan hektisessä työelämässä on tärkeää, että saa itseään ilmaistua muutenkin kuin työllä.

- Eikä aina tarvitse edes onnistua, epäonnistuneet työt tuovat omat naurunsa tullessaan. Pääasia, että tekee jotain, yrittää edes, kannustaa Terhi Saviniemi.