1. yle.fi
  2. Uutiset

"Kaikissa ostamissani autoissa on ollut tikittävä aikapommi"

Yle Savon nettikeskustelijat eivät usko käytetyn auton takuuseen. Verkkokeskustelijoiden neuvo kuuluu: tarkista auto ennen kauppaa ja aja omalla riskillä.

Lukijoiden kanssa syntynyttä
Mekaanikko korjaamassa autoa.
Yle

Myyjä voi olla vastuussa kymmenenkin vuotta käytetyn auton kaupan jälkeen, toteaa kuluttajaoikeusneuvoja Aulis Koivistoinen Pohjois-Savon maistraatista.

Kaikki nettikeskustelijat eivät usko käytetyn auton takuuseen kuluttajaoikeusneuvojan sanoista huolimatta.

- Takuu loppuu kun perävalot häipyy! veistelee kyllähän-nimimerkki.

ParasNeuvo-nimimerkin mukaan kuluttajansuoja on Suomessa lähinnä huono vitsi. Hän suosittelee hankkimaan taustatietoja autoharrastajien keskustelufoorumeilta sekä ostamaan käytetyn auton autokaupan sijasta yksityiseltä.

Ei se niin mene että tehdään töitä asiakkaan miellyttämiseksi, mutta että siitä ei saisi jäädä voitolle.

Peter

- Ei toisenkädenostaja tällaiselle tavaralle mitään todellista takuuta saa, sillä jonkin asteisia ruttuja löytyy autoista, heti kun ne tuodaan ulos uusien autojen myymälästä ja lähdetään liikenteeseen. Ostajan on paras tutkia tai tutkituttaa tavara ennen kuin lyö kaupat lukkoon ja antaa rahat. Näin se menee ja turha valittaa jälkikäteen, neuvoo nimimerkki Todellisuus.

Sutta ja sekundaa -nimimerkillä on ollut huono tuuri käytettyjen autojen kaupassa.

- Kaikissa ostamissani autoissa on ollut tikittävä aikapommi. Jakohihnan vaihto tai nivelet vaihtoa vailla. Siksi yleistäisinkin rohkeasti, että eihän hyvä ja toimiva edes olisi kaupan.

Toisaalta julius 66 -nimimerkillä on päinvastaisia kokemuksia.

- Olen itse tyytyväinen nytkin, kun löysin papan korjaamolla kunnostaman vanhan Fiat Bravan jossa ei muuta vanhaa näytä olevankaan kuin vaihdekeppi.

Tarkista, hanki tietoa ja varaudu

Kiteytettynä nettikeskustelijoiden neuvot kuuluvat: tarkista auto kunnolla ennen ostoa, hanki autoista tietoa autoharrastajilta, ota mukaan kokenut ostaja/autoilija ja varaudu siihen, ettei korvauksia riitatilanteessa tipu.

Nimimerkki Akseli Makseli huomauttaa, että takuu ja vastuu tuotteen virheestä ovat kaksi eri asiaa.

- Tuotteen on kuitenkin kestettävä järjellinen aika, vaikkei sillä olisi koskaan ollut minkään valtakunnan takuuta.

Esimerkiksi nimimerkki Kosse muistuttaa, ettei myyjä voi kantaa vastuuta auton normaalista kulumisesta.

- Kulumisella tai jonkun osan käyttöiän täyttymisellä ei ole mitään tekemistä petoksen kanssa. Yksityishenkilö ei ole vastuussa myymänsä tuotteen kestosta, vaikka kuluttajaneuvoja mitä sanoisi.

Lue seuraavaksi