Millä tuulella maailma on - Netin "hedonometri" tietää

Mitä onnellisemmin Twitterissä viestitellään, sitä paremmalla tuulella maailma keskimäärin on, arvioivat tutkijat.

internet
Kuva hedonometer.org-verkkosivustolta.
Yle Uutisgrafiikka

Onko tänään hyvä päivä? Maailman, tai ainakin englanninkielisen Twitteriä käyttävän maailman mielentilan voi nyt kätevästi tarkistaa verkosta.

Hedonometer.org-sivustolle (siirryt toiseen palveluun) piirtyvä käyrä kuvaa miljoonien twiittaajien keskimääräistä mielentilaa päivän tarkkuudella.

Vermontin yliopiston ja tutkimusyhtiö MITREn tietokannassa on 10 000 sanaa, joille koehenkilöt ovat määrittäneet "onnellisuusarvon" asteikolla 1 - 9.

Mitä iloisempi sana, sitä korkeampi arvo. Onnellista tai iloista tarkoittavan happy-sanan arvo on 8,30, kun taas romahdusta tai törmäystä tarkoittavan crash-sanan arvo on vain 2,60. Hymiön, jonka suupielet ovat alaspäin, arvo on 2,36.

Hedonometrisi kutsuttu ohjelma analysoi päivittäin noin 50 miljoonaa Twitter-viestiä ja laskee niiden keskimääräisen "onnellisuusarvon" tietokannan sanojen perusteella.

Hedonometrin käsitteen kehitti 1880-luvulla filosofi ja ekonomisti Francis Edgeworth, joka tarkoitti sillä kuvitteellista laitetta, joka mittaisi koehenkilön kokemaa nautintoa.

Jouluna ilo ylimmillään

Maailman mielentilaa on tilastoitu syksystä 2008. Yksittäisinä huippuina käyrässä näkyvät muun muassa joulut, jolloin monessa twiitissä arvatenkin toivotetaan hyvää tai hauskaa joulua.

Vähiten onnellisia ovat mittarin mukaan päivät, jolloin on sattunut tragedioita, kuten Bostonin maratonin pommi-isku tai Japanin tsunami.

Tutkijat suunnittelevat, että tulevaisuudessa Twitter-viestien lisäksi analysoitaisiin muun muassa lehtitekstejä ja televisiolähetyksiä, blogeja sekä esimerkiksi Bitly-nettipalvelun lyhentämiä linkkejä, jopa 12 kielellä.