1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Julisteita hyvän käsihygienian puolesta

Käsien pesu on tärkeää, kun taistellaan tarttuvia tauteja vastaan. Erityisen tärkeää käsien hygienia on silloin, kun ollaan sairaaloissa ja hoitolaitoksissa. Lapin keskussairaalassa tempaistaan maanantaina käsihygienian puolesta muun muassa julisteiden voimin.

LKS:n käsihygieniajulisteeksi on saatu useita ehdotuksia Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta

Siellä missä on paljon sairaita ihmisiä, on myös vaarallisia bakteereja. Lääkärien ja hoitajien työ sairaaloissa on yhtä jatkuvaa taistelua taudinaiheuttajia vastaan, ja siinä yksi tärkeä ase on käsien hyvä hygienia. Siksi Lapin keskussairaalassa tempaistaan maanantaina.

Osastonylilääkäri Markku Broas sanoo, että infektio- ja sairaalahygieniayksikkö kiertää maanantaina osastoilla ja yksiköissä.

- Me ollaan yhteistyössä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kanssa järjestäneet kilpailun, jossa on valittavana neljä eri käsihygieniajulistetta. Ja niin potilaat kuin vieraat kuin henkilökuntakin voivat äänestää näistä julisteista.

Ammattilaisetkin saattavat unohtaa

Suomen sairaaloissa saa jonkin infektion keskimäärin 5-10 prosenttia potilaista hoitojakson aikana, mikä aiheuttaa niin inhimillistä kärsimystä kuin rahallisia kulujakin. Lapin keskussairaala on infektiotilastojen keskikastia, mutta työtä pitää tehdä silti koko ajan.

- Tälläkin hetkellä varmasti vielä - kun nämä mikrobit eivät näy - jopa hoitohenkilökunta ei tiedosta sitä, että he niitä käsissään levittää potilaisiin, ja ne aiheuttavat meidän potilaissa vaikeita infektioita. Kyllä tämä on jatkuvan koulutuksen ja opettelun paikka. Parempaan suuntaan on menty, mutta edelleenkään ei vielä riittävästi.

Hygieniahoitaja Arja Kähkölä sanoo, että rutiini voi joskus mennä niinkin pitkälle, että unohdetaan kiinnittää huomiota perusasioihin.

- Toisaalta tuudittaudutaan myös ehkä sellaiseen ajatukseen, että meillä on kiire. Ja kiireen keskellä helposti unohdetaan ne hyvät hoitokäytännöt, jotka pitäisi toteutua jokaisen potilaan kohdalla.