Koiran ajatusmaailmaa selvitetään kiivaasti

Tutkijat yrittävät saada yhä kiivaammin tietoa koirien ajatusmaailmasta. Tutkijat kokeilevat parhaillaan entistä monipuolisempaa ja eläinystävällisempää tapaa seurata koirien aivotoimintaa. Tutkimuksissa on jo selvinnyt, että ihmisen ja koiran aivotoiminnassa on samankaltaisuutta.

tiede
Koiran naama
Kaisa Hynynen / Yle

Lumi-koira saapuu koekaniiniksi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan koelaboratorioon. Aivosähkökäyräantureiden asentamisen jälkeen katsotaan miten Lumin aivot reagoivat erilaisiin kuva-ärsykkeisiin. Motivaattorina toimivat pienet nakinpalaset.

- Olemmme tutkimuksissa vasta alkuvaiheessa. Menetelmä on hyvin samankaltainen mitä ihmistutkimuksessa on käytetty. Koiran iho pinnalle laitetaan anturit, joilla mitataan koiran aivojen toimintaa. Ihan samaa toimintaa mitä ihmistutkimuksessa ja vauvatutkimuksessa tehdään, valottaaa tutkija Heini Törnqvist Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Menetelmällä tutkijat toivovat pääsevän entistä lähemmäksi koirien ajatusmaailmaa.

- Se on sen takia tärkeää, että voidaan parantaa koiran ja ihmisen yhteistyötä. Eli ymmärretään paljon paremmin mitä koira ajattelee ja mitä se tuntee. Niin pystytään myös toimimaan paremmin koiran kanssa, Törnqvist perustelee tutkimuksen tarkoitusta.

Ei pakottamista

Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteistyössä koirien mielenliikkeitä tutkitaan ensimmäistä kertaa myös täysin eläinystävällisesti. Tutkimuksen aikana koirat ovat hereillä eivätkä tunne minkäänlaista kipua. Aiemmin tutkimusmenetelmät olivat raaempia. Eläimille annettiin rauhoittavia aineita tai niiden liikkumista rajoitettiin.

- Nyt anturit kiinnitetään koiran ihon pinnalle eli sinne ei tarvi pistää mitään ihon alle tai porata kalloon. Koirat osallistuvat tähän aivan vapaaehtoisesti. Jos koira ei halua suorittaa tehtäviä tai katsoa kuvia niin koira voi poistua paikalta, Törnqvist huomauttaa.

Ja kun koirat ovat hereillä ja vapaana, saadaan uudenlaisia tilaisuuksia kurkistaa niiden kokemusmaailmaan.

Ihmisen ja koiran aivot samankaltaisia

Tähän asti tutkimuksissa on saatu selville muun muassa se, että ihmisten ja koirien aivotoiminnassa löytyy yhtäläisyyksiä. Mittaukset ovat osoittaneet, että kuvia katsovien koirien aivoaallot muuttuvat samalla tavalla, kuin jos samoja kuvia näytettäisiin ihmisille.

Jo aiemmin tutkimusryhmä osoitti, että koirat katsovat mieluiten toisten koirien kuvia.