Ministeri haluaa ilokaasun myymiseen täyskiellon

Guzenina-Richardson on tänään pannut liikkeelle tiukennuksen kemikaalilakiin. Peruspalveluministerin mukaan tavoitteena on ilokaasun kuluttajamyynnin täyskielto.

Kotimaa
Metallisia kaasupatruunoita mustalla pinnalla.
Jori Asikainen / Yle

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) haluaa tiukentaa lailla ilokaasun myymistä päihdekäyttömyymisen takia. Jo nykyisessä laissa kemikaalin luovuttaminen päihtymistarkoitukseen on laissa kiellettyä. Guzenina-Richardson tahtoo myynnille täyskiellon.

- Olen tänään allekirjoittanut eduskuntaan menevän täsmennyksen. Siellä on nyt käsittelyssä uusi kemikaalilaki. Ehdotan lisättäväksi tarkempaa valtuutusta niin, että voidaan kieltää ilokaasu viihdekäyttömyymisestä, Guzenina-Richardson sanoo Yle Uutisille.

- Lähtökohta on, että Tukesinkin esille nostama täysi kielto saataisiin Suomessa aikaiseksi. Pidän itse tärkeänä, että tähän suhtaudutaan hyvin tiukasti.

Tällä haavaa kuluttajat voivat ostaa ilokaasupatruunoita kermanvaahdotuslaitteisiin. Myyjällä ei ole kuitenkaan velvollisuus vahtia, vaahdotetaanko ilokaasulla kermaa vai käytetäänkö sitä päihteenä.

Torstaina Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes piti täyskieltoa tehokkaimpana toimena päihdekäytön estämiseksi.

- Ilman alkoholiakin muutaman patruunan peräkkäin hengittäminen voi aiheuttaa tajuttomuutta ja muita sivuvaikutuksia. Samoin ei ole tutkittu pitkäaikaisen käytön haittoja, Guzenina-Richardson sanoo.