1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiljusen herrasväki on vallannut Tornihuvilan

Lapset saavat juosta ympyrää ja vanhemmat muistella lapsuudessa luettua kirjaa. Jalmari Finnen luoma Kiljuset on vallannut Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin Tornihuvilan Sastamalassa.

kulttuuri
Kaksi miestä ja nainen katsovat taivaalle Pukstaavin pihalla
Mauri Tikkamäki / Yle

Museoamanuenssi Minna Honkasalo muistuttaa, että ensimmäinen Kiljuset-sarjan kirja ilmestyi jo 1914, siis paljon ennen kuin länsinaapurin anarkistiset hahmot peppeineen ja eemeleineen. Ja anarkiaa, huumoria, menoa ja meininkiä riittää Kiljusten arjessa ehkä vieläkin enemmän kuin monessa nykyperheessä.

Nyt Kiljuset ovat hahmoineen vallanneet Pukstaavin vieressä olevan Tornihuvilan sen tornia myöten. Porsas on päässyt karkuun ja seinät tuntuvat kaatuvan päälle. Kiljus-näyttelyä on vahvistettu äänitehosteilla.

Tuona aikana kun topeliaaninen lastenkirja oli voimissaan, oli Jalmari Finnen luomus vallan poikkeuksellinen.

Minna Honkasalo

- Siinä on sekä aitoa ääntä, että ihmisten tekemiä tehosteita. Kissan naukumista saivat matkia kahdeksanvuotiaat koulutytöt, kertoo äänisuunnittelija Petri Laakso.

Ja menevät Kiljuset Helsinkiinkin. Hotellissa jää vesihanat auki. Kiljusten isästä tulee kansanedustajia kutitteleva presidentti.

- Tuona aikana kun topeliaaninen lastenkirja oli voimissaan, oli Jalmari Finnen luomus vallan poikkeuksellinen, jatkaa Minna Honkasalo. Kiljuset matkustavat ympäri Suomen ja halutessaan voi Kiljus-lasien läpi nähdä myös yhteiskunnallista satiiria.

- Kun Jöröjukalle tai Maxille ja Morizille käy huonosti, niin Kiljusten lapsilta ei katkota sormia tai rankaista väkivaltaisesti. Sikälikin Finnen ajatusmaailma oli toisenlainen, miettii Honkasalo.

Lauantaina avautunut Kiljus-näyttely on nimeltään Hurjaa menoa! ja se on tornihuvilassa ensi talveen saakka.

Lue seuraavaksi