Yle aloittaa tv-uutiset venäjäksi

Yleisradion vieraskielisten uutislähetysten tarjonta laajenee tv:ssä, kun Yle aloittaa venäjänkieliset tv-uutiset. Ensilähetys on maanantaina 13. toukokuuta. Lähetykset tekstitetään suomeksi.

kulttuuri
Venäjänkielisiä uutisia lukevat Katja Liukkonen ja Levan Tvaltvadze.
Yleisradion vieraskielisten uutislähetysten tarjonta laajenee tv:ssä, kun Yle aloittaa venäjänkieliset tv-uutiset. Ensilähetys on maanantaina 13. toukokuuta. Lähetykset tekstitetään suomeksi.

Ylen pienessä tv-studiossa käy kuhina.

Yle Novostin eli Ylen venäjänkielisen toimituksen väki harjoittelee piakkoin alkavien uutislähetysten tekoa.

Venäjänkielisillä tv-uutisilla Yleisradio haluaa palvella ensisijaisesti Suomen venäjänkielisiä, joita on yli 50 000. Määrä kasvaa tulevaisuudessa.

- Tavoitteena on pystyä tuottamaan verkkoon, radioon ja nyt televisioon suomalaisista lähtökohdista tehtyä venäjänkielistä uutismateriaalia, uutispäätoimittaja Jouni Kemppainen Yle Uutisista kertoo.

Novosti Ylen materiaali on levinnyt myös venäläiseen mediaan.

- Niin on käynyt etenkin silloin, kun suomalainen ja venäläinen mediakäsitys tapahtumien luonteesta on kenties eronnut, Kemppainen toteaa.

Lapsikaappauskiistat ovat tästä yksi esimerkki.

”Tästä tulee hitti”

Venäjänkieliset tv-uutiset nostaa ruutuun muun muassa Yle Novostin tunnetuimman toimittajan ja radioäänen, Levan Tvaltvadzen. Hänen ohella lähetyksiä juontavat Katja Liukkonen ja Lioubov Shalygina.

Prompteri, laite, josta uutistenlukija lukee tv-uutiset.
Studion kameraan on kytketty prompteri-laite, johon luettava uutisteksti heijastetaan.Yle

- Uskon, että tästä syntyy hittituote, koska nimenomaan tv on monillevenäläisille ykkösmedia. Jos uutinen tulee tv:stä, sen on pakko olla tärkeä ja todella merkittävä, Tvaltvadze kertoo.

Yle Novostin toimitus on tehnyt juttuja erityisesti Suomen ja Venäjän suhteista sekä venäläisistä maahanmuuttajista Suomessa.

- Ulkomailta on tullut todella paljon kyselyjä venäjänkielisistä tv-uutisista. On kysytty muun muassa sitä, mitä aiomme kertoa, mutta sitä emme tietenkään kerro, Tvaltvadze hymyilee.

Ylen venäjänkielisen toimituksen nettisivuja luetaan ja siteerataan myös Venäjällä.

Toimituksen kaikki uutisankkurit puhuvat äidinkielenään venäjää, kuten Katja Liukkonen.

- Olen tehnyt aiemmin töitä suomeksi, joten tämä on minulle iso haaste. Uskon, että tästä tulee hyvä juttu, Liukkonen hehkuttaa.

Venäjänkieliset tv-uutiset lähetetään joka päivä TV1:ssä kello 16.50 ja ne tekstitetään suomeksi.

Myös englanninkielinen palvelu laajenee

Yle on lisäämässä myös englanninkielistä uutistarjontaansa televisiossa.

Viisiminuuttinen News in English lähetetään jatkossa joka päivä Yle TV1 -kanavalla kello 15.05.

Samalla kun tv-lähetys muuttuu seitsemänpäiväiseksi, jatkuu Yle Uutisten nettisivujen englanninkielisen palvelun keskeinen asema uutisten välittäjänä.

Lisäksi Yle Uutiset tekee joka päivä myös radioon englanninkielisen uutislähetyksen, joka lähetetään Yle Radio1:ssä ja Yle Mondossa. Radio- ja tv-lähetyksiä voi seurata myös Yle Areenan kautta.

Ylen englanninkielinen tv-uutistarjonta alkoi vuonna 1999 Suomen ensimmäisen EU-puheenjohtajuuskauden yhteydessä.