1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kosmetologit haluavat kitkeä alalta villin lännen meiningin

Hyvinvoinnin ja kauneuden koulutetut osaajat ovat huolissaan epäterveestä hintakilpailusta, asiakasturvallisuudesta ja ammattinsa arvostuksesta. Vaikka hoidot ovat entistä vaativampia, niitä voi nykyisellään antaa kuka tahansa. Säätely ja valvonta on heikkoa ja koulutus kirjavaa.

Kuva: Yle

Suomen Kosmetologikoulussa opiskelevan Kairi Arun täytyy omaksua melkoinen määrä tietoa fysiologiasta, hygieniasta, kemikaaleista ja anatomiasta ennen kuin taskussa on kosmetologin paperit. Motivaatio on kuitenkin kohdillaan, kun tavoitteena on ihmisläheinen ammatti ja vuokratuoli hyvässä hoitolassa.

- Olen työskennellyt aina palvelualalla, olen ammatiltani hieroja ja siksi ajattelin, että on kiva oppia myös kosmetologiksi.

Alan kehitys kuitenkin hirvittää nuorta naista; vaativiakin hoitoja myydään pikkusummilla vailla koulutusta. Kuka tahansa voi perustaa kauneushoitolan. Vaikka kosmetologi-nimikettä ei saa käyttää ilman tutkintoa, voi vailla koulutusta myydä kosmetologisia palveluja.

Aru ei ole huolensa kanssa yksin; kirjava koulutustaso ja heikko sääntely ruokkii harmaata taloutta, arvioi Suomen Kosmetologien Yhdistyksen SKY:n toiminnanjohtaja Hanne Niemistö.

- Kyllä kuluttajan pitäisi myös olla kriittinen silloin, jos palvelua tarjotaan kovin halvalla. Useimmiten hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Lisäksi on tutkittua tietoa siitä, että tutkinnon suorittaneet ihmiset huolehtivat paremmin yhteiskuntavelvoitteistaan kuin ne, joilta opinnot puuttuvat tai ovat mitättömiä.

Viranomaisten väliin jää harmaa alue

Väärän voiteen laittamisesta kasvoihin voi selvitä näppylöillä, mutta jos hoitoon kuuluu happoja, pistoksia, laseria, ultraääntä tai implantteja, voi osaamattomuudesta olla vakavampia seurauksia palovammoista tulehduksiin.

Esimerkiksi raskaana olevalle, sydänvikaiselle tai diabeetikolle osa hoidoista voi olla jopa vaarallisia, murehtii Niemistö.

- Hyvinvointipalveluja tarjoavan pitää hoitotilanteessa osata kysyä oikeat kysymykset ja toimia sen mukaisesti. Esimerkiksi perussairaudet pitää selvittää. Ei nyt ihan kaikista pahimpia asioita ole varmaan ihan vielä tapahtunut ja me toivomme,  että niitä ei tapahtuisikaan.

Alan valvonta on levällään eri viranomaisilla Tukesista Säteilyturvakeskukseen ja Valvirasta Fimeaan. Väliin jää harmaita vyöhykkeitä, joita ei valvo oikein kukaan, summaa Niemistö.

- Vastuuta ei ole nyt oikein kenelläkään, kukaan ei koordinoi. Kuluttajat taas eivät oikein kehtaa vaatia ja valittaa, varsinkaan, jos ovat valinneet halvan hoitolan.

SKY on vedonnut ministeriöihin ja opetushallitukseen, jotta hyvinvointibisnekselle saataisiin uudet, selkeät pelisäännöt. Toiveissa on, että valvonta keskitettäisiin, koulutuksen sisältö määriteltäisiin ja yrityksen perustaminen edellyttäisi tutkintoa.

Järjen käyttö sallittua

Kosmetologit mielivät myös pääsyä terveydenhoitoammattilaisten Terhikki-rekisteriin. Valvira kuitenkin sanoo ei kiitos; rekisterissä on jo 39 ammattinimikettä ja 400 000 ihmistä. Valvonnasta selvitään hädin tuskin, summaa viestintäpäällikkö Tarja Tamminen.

- Meillä on valitustapauksia tuhat vuodessa, käsittelyajat pitkiä ja paine on pikemminkin vähentää kuin lisätä nimikkeitä. Kun täytyy rajata, niin joutuu miettimään sitä, miten tärkeä jokin toiminta ihmisten terveyden kannalta on. Terveydenhuollossa virheen seurauksena voi kuolla tai vammautua, kauneudenhoidossa riskit eivät ole niin suuria.

Valvirassa toivotaan, että kauneudenhoidon ja sairaanhoidon välinen häilyvä raja kirkastuisi muilla keinoin. Lupaosaston johtaja Jussi Holmalahti haluaa, että säädöksiin kirjataan, millä koulutuksella mitäkin hoitoja saa antaa.

- Ne toimenpiteet, joita kauneudenhoitopalveluissa tehdään, jotka on tällaisia invasiivisia, lääketieteellisiä, niin niihin pitäisi puuttua ja rajusti. Käytännössä pitäisi määritellä minkä tyyppistä osaamista vaaditaan toimenpiteiden tekemiseen. Nyt siellä on havaittu lääkkeiden käyttöä, siellä on havaittu erilaisia terveystarvikkeita ja –laitteita ja osaaminen, mitä näihin liittyy on joskus vähän vajavaista.

Holmalahti toivoo, että parempia säädöksiä odotellessa ihmiset käyttäisivät enemmän omaa päätään.

- Suomalaiset ovat ilmeisesti valmiita tekemään kauneuden takia mitä vaan. Mutta jos teettää ties mitä toimenpiteitä amputoinneista lähtien, niin kannattaa vähän miettiä, että mikähän tuon tekijän ammattiosaaminen mahtaa olla.