1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Onnettomuustutkija: Laittomat generaattorit romahduttivat Bangladeshin turmarakennuksen

Generaattoreiden ja ompelukoneiden tärinä sai rakennuksen sortumaan, arvelevat tutkijat. Samaan aikaan Bangladeshin talousministeri sanoi, että tuhoisa onnettomuus ei ole "vakava asia".

Tekstiilien valmistustehtaana toiminut 8-kerroksinen rakennus romahti Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa huhtikuun lopulla. Yli tuhat työntekijää menehtyi onnettomuudessa. Bangladesh on merkittävä tekstiilien tuotantomaa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Bangladeshin tekstiilitehtaan onnettomuussyytä selvittävä tutkija sanoo, että syynä rakennuksen romahtamiseen oli rakennuksen yläkerroksiin laittomasti asennetut sähkögeneraattorit. Tutkijan mukaan valtavien generaattoreiden tärinä aiheutti rakennuksen sortumisen.

Sisäministeriön virkamiehen mukaan yläkerroksiin oli asennettu laittomasti neljä sähkögeneraattoria. Kun laitteet jyrähtivät käyntiin, ja samaan aikaan tehtaissa tuhannet ompelukoneet tärisivät, tärinän yhteisvaikutus sai rakennuksen sortumaan.

- Viiden minuutin aikana rakennus antoi periksi ja romahti maan tasalle kuin korttipakka, sanoi sisäministeriön virkamies Main Uddin Khandaker.

Hän lisäsi, että lopullinen onnettomuustutkinta valmistuu, kun pelastustyöt saadaan päätökseen. Raunioista löytyy yhä vainajia. Kuolleiden määrä oli perjantai-iltana 517, mutta raunioissa arvellaan olevan vielä kymmenien ihmisten ruumiit.

Ministeri: "Näitä sattuu"

Bangladeshin talousministeri puolestaan on vähätellyt onnettomuuden merkitystä. Vieraillessaan Intiassa Abul Maal Abdul Muhith sanoi, ettei onnettomuus vahingoita Bangladeshin tekstiiliteollisuutta, joka on maan ylivoimaisesti suurin tulonlähde ulkomaanviennissä.

- No, minusta tämä ei ole kovin vakavaa - tämä oli onnettomuus, Muhith sanoi.

Edellisen kerran raivoa herätti tekstiilitehtaassa syttynyt tulipalo, jossa kuoli 112 ihmistä. Kun ministeriltä kysyttiin, eivätkö ulkomaiset valmistajat vedä tilauksiaan maasta, hän sanoi, ettei olisi huolissaan.

- Nämä ovat yksittäisiä onnettomuuksia. Niitä sattuu kaikkialla.

Tekstiilitehtaan romahdus on yksi maailman tuhoisimpia tehdasonnettomuuksia uhriluvulla mitattuna. Tehtaat valmistivat vaatteita muun muassa espanjalaiselle Mangolle, italialaiselle Benettonille sekä brittiläiselle halpaketjulle Primarkille.